Ce este Agenția Națională Antidrog și cu ce se ocupă

Foto: Facebook Agenția Națională Antidrog
  • A. Ce este ANA

Agenția Națională Antidrog (A.N.A.) este o organizație guvernamentală înființată în România în anul 2003, prin instituționalizarea cadrului de lucru al Comisiei Interministeriale Antidrog.

A.N.A. are obligația de a răspunde tuturor cerințelor europene în domeniu, pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. De asemenea, se ocupă și cu asistența consumatorilor care este aplicată de celelalte instituții conexe cu atribuții în domeniu.

  • B. Ce înseamnă asta

Atribuțiile principale pe care le are în vizor Agenția Națională Antidrog sunt elaborarea și monitorizarea politicilor publice cu scopul de a reduce cererea de droguri. De asemenea, stă la baza necesarului de resurse și monitorizează Programul național de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri.

A.N.A. asigură suportul metodologic de specialitate Compartimentului Programe din cadrul Serviciului Relații Internționale și Programe pentru a putea atrage fonduri nerambursabile. Se propune astfel: prevenirea abuzului de droguri, uzului non-medical de droguri, dependența de droguri, consecința negativă asociată consumului de droguri, transformarea consumului recreațional în consum abuziv și dependență și creșterea factorilor de protecție și scăderea influenței factorilor de risc în consumul de droguri.

  • C. De ce contează pentru tine

Problema consumului de droguri devine de la an la an mai complicată, cu atât mai mult cu cât specialiștii susțin că acesta se face la vârste din ce în ce mai fragede. Pentru a preveni acest lucru, Agenția Națională Antidrog a început să desfășoare, de anul trecut, activități necesare copiilor pentru a realiza de la o vârstă fragedă riscurile la care se pot supune.

Poți apela la organizația aferentă indiferent de implicarea ta în situația în cauză: dacă ai o persoană din mediul familial, școlar sau din comuntate care consumă droguri sau dacă o faci chiar tu și ai nevoie de ajutor. În funcție de situație, acordarea serviciilor de asistență medicală, psihologică și socială pentru tine sau un apropiat se va face astfel: la cererea consumatorului sau a tutorelui său, la dispoziția procurorului sau a altui organ judiciar sau în caz de urgență, unde se acționează direct.