Ce este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)

Foto: Sam Carter / Unsplash
  • A. Ce este A.N.S.V.S.A.?

A.N.S.V.S.A. reprezintă autoritatea de reglementare în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Instituția are personalitate juridică și este un organ de specialitate în aparatul administației publice centrale, aflat în subordinea Guvernului, dar și sub coorodonarea premierului României, potrivit site-ului oficial al instituției.

Această Instituție este organizată în baza:

  1. Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004, privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  2. Hotărârii de Guvern nr. 1415/2009, privind organizarea şi A.N.S.V.S.A. şi a unităţilor din subordinea acesteia.
  • B. Ce înseamnă asta?

A.N.S.V.S.A. are ca principal obiectiv protejarea sănătății din întreaga rețea de retail (agro)alimentar, pornind de la fiecare proces din etapa de producție a unui aliment, adică de la fermă și până când ajunge pe masa consumatorului. Instituția adoptă măsuri de prevenție a contaminării alimentelor și promovează, în același timp și o igienă alimentație corectă.
Activitățile din domeniul alimentar sunt monitorizate și controlate de A.N.S.V.S.A., instituție care se are permanent în vedere un management al situațiilor de criză (pesta porcină, gripa aviară).

Alte activități:

  1. Realizează teste de laborator
  2. Monitorizează pesiticidele
  3. Sprijină demersurile de combatere a risipei alimentare
  • De ce contează pentru tine?

A.N.S.V.S.A. dispune de o platformă online, prin intermediul căreia poți face o sesizare atunci când observi o încălcare a reguilor de igienico-sanitare în unitățile de alimentație publică și nu numai. Instituția reprezintă un canal de informare pentru cetățeni întrucât oferă indicații cu privire la alimente, dar şi la sănătatea şi bunăstarea animalelor.

Instituția stabilește un protocol de export cu alte țări, în contextul prezenței unor riscuri ale infestării la nivelul alimentelor. De pildă, în pesta procină africană din vara anului 2018, A.N.S.V.S.A. România a adoptat măsuri în care călătorilor li se interzicea introducerea în țară a cărnii și a produselor din carne de porc provenite din state în care evolua pesta porcină africană.