Ce este un Grup de Acțiune Locală (GAL) și cum poate ajuta zonele rurale

  • A. Ce este un GAL

Un Grup de Acțiune Locală (GAL) este o formă de parteneriat constituit într-un teritoriu rural care reunește reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile din teritoriul respectiv.

  • A. Ce înseamnă asta

GAL-urile elaborează o strategie de dezvoltare locală. Ele trebuie să identifice și să satisfacă nevoile unei regiuni bine delimitate, să găsească oportunități de dezvoltare și să orienteze fondurile europene în aceste direcții.

Spre exemplu, GAL Mara-Gutui, din Maramureș, județ pe raza căruia se află numeroase sate de interes turistic, a făcut un studiu pentru a cunoaște cu exactitate stadiul de degradare a clădirilor tradiționale. Odată înțeles fenomenul, GAL-ul a propus mai multe modele de clădiri care îmbină modernul și tradiționalul. Tot ca parte a acestei „campanii” de promovare a arhitecturii locale au fost ridicate mai multe Centre de Informare Turistică cu elemente tradiționale și moderne.

GAL-urile funcționează pe zone bine delimitate, care pot cuprinde între 5.000 și 150.000 de locuitori. Delimitarea teritorială se face printr-o hotărâre a Consiliului Local de aderare la GAL-ul din zona respectivă.

La nivelul Grupurilor există un Comitet de Selecție, care pe baza unor avize date de experți tehnici (angajați în GAL) decide selecția proiectelor. Odată selectate, proiectele sunt trimise Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), care face o reverificare a criteriilor de eligibilitate și apoi alocă fondurile direct beneficiarilor.

  • C. De ce contează pentru tine

GAL este un instrument prin care se pot accesa fonduri europene și prin care o regiune poate să se dezvolte. Grupurile de Acțiune Locală pot fi surse de informații pentru fermieri și pot servi ca exemple de succes în regiuni. În plus, dacă un grup de acțiune locală identifică o nevoie specială a unei regiuni, dar pentru care nu există finanțare, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri atipice prin care poate finanța investițiile necesare.