Cine a fost Neagu Djuvara și cum a contribuit la cunoașterea istoriei românilor

Foto: captură YouTube
  • A. Cine a fost Neagu Djuvara

Neagu Djuvara a avut mai multe titulaturi de-a lungul vieții sale. A fost istoric, romancier, diplomat, dar și jurnalist. Aproape tot parcursul vieții sale s-a dovedit a fi tumultuos pentru că a traversat numeroase perioade tulburi, într-un secol XX marcat de două conflagrații mondiale.

  • B. Ce știm

Neagu Djuvara s-a născut pe 18 august 1918 într-o familie artistocrată și și-a făcut făcut studiile în Franța. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea Sorbona, iar doctoratul și l-a dat în Drept, cu lucrarea „Dreputurile românilor în materie de naționalitate.”

A luat parte la campania din Basarabia şi Transnistria în calitate de elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941) şi a fost rănit în apropiere de Odessa (Ucraina), potrivit Mediafax.

Fost reprezentant al aristocrației românești, Djuvara a luat calea diplomației în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 23 august 1944 a plecat la Stockholm pentru a purta negocieri de pace cu URSS, în contextul în care armata sovietică învadase deja o parte din teritoriul românesc. De-a lungul vieții sale, Neagu Djuvara s-a remacrcat și ca jurnalist, activând la Radio Europa Liberă.

A stat 23 de ani în Republica Niger, în Africa, în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului Afacerilor Străine din Niger, în perioada 1961-1984. Tot acolo a predat drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey.

După Revoluția din decembrie 1989, Neagu Djuvara s-a întors în România, unde a fost profesor asociat în cadrul Universității din București. După revenirea în țară, a fost membru de onoare al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, dar și al Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” din Iaşi, potrivit unei biografii Agerpres.

Pe 25 ianuarie 2018, istoricul se stinge din viață la vârsta de 101 ani.

  • C. De ce contează

Neagu Djuvara a scris cărți de referință în materie de istoria și civilizația poporului român. Volumul „O scurtă istorie ilustrată a romanilor”, a fost bine primit chiar și în rândul publicului larg, întrucât este o sinteză accesibilă și pe înțelesul tuturor, care poate fi citită la orice vârstă.

În multe din lucrările sale s-a concentrat în a pune accent pe obiectivitatea istoriei și istoriografiei. Neagu Djuvara a încurajat mereu românii să-și treacă istoria neamului lor prin propriul aparat critic.

Încă din tinerețe, istoricul a devenit adeptul economiilor de piață libere și al democrațiilor parlamentare de tip vest-european. Din acest motiv, s-a numărat printre cei care au condamnat cu vehemență comunismul, întrucât a colaborat vreme de patru ani cu serviciile secrete americane și franceze în vederea antrenării și parașutării de voluntari anticomuniști în România sovietică.