Cine este Jeff Bezos și cum a schimbat lumea cu Amazon, afacerea lui pornită în garaj

Jeff Bezos. Sursa: captură foto YouTube
  • A. Cine este Jeff Bezos

Topul Forbes al Celor mai bogați oameni din lume spune despre Jeff Bezos că este cea mai bogată persoană de pe Planetă, cu o avere de 131 de miliarde de dolari. El este totodată și primul centimiliardar (miliardar a cărui avere depășește 100 de miliarde de dolari). Cu mai bine de un sfert de secol în urmă, cel care acum se bucură de cele mai mari câștiguri avea să riște tot și înceapă timid o afacere în garajul unui case închiriate din Seattle.

Jeff Bezos a absolvit în 1986 Universtatea Princeton din SUA și a lucrat ulterior la o companie de pe Wall Street ca specialist în computer science. Nepotrivirea de atunci l-a determinat pe tânăr să renunțe la o carieră pe Wall Street pentru a-și construi propriul business care azi poartă numele de Amazon.

  • B. Ce știm

Jeff Bezos este fondatorul și CEO-ul Amazon și deține aproximativ 12% din acțiunile companiei, care reprezintă cea mai mare parte a averii sale acumulate până acum. Antreprenorul mai deține o participație de 6,2 miliarde de dolari în Blue Origin, o companie privată de călătorii spaţiale.

MacKenzie Bezos, fosta soție a miliardarului, a preluat 4% din Amazon după divorțul celor doi. Averea sa netă se ridică la 36,1 milioane de dolari, coform Forbes 400 Net Worth.

Despărțirea lui Bezos nu i-a adus un loc mai jos în clasamentul miliardarilor, ba mai mult, datorită celei mai recente creșteri a acțiunilor, din 31 ianuarie 2020, Jeff Bezos şi-a majorat averea cu 13 miliarde de dolari în doar 15 minute.

  • C. De ce contează

Jeff Bezos a jucat un rol major în dezvoltarea comerțului electronic din întreaga lume, motiv pentru care este numit deseori pionier al comerțului online. Antreprenorul a profitat de apariția Internetului pentru a revoluționa treptat întreaga ramură de schimb a produselor. A început mai întâi cu industria de carte, acolo unde a pus capăt erei în care oamenii cărau cutii întregi cu cărţi. Evoluția tehnologică i-a permis să pună cărțile pe internet, la vânzare, pentru ca mai apoi să vină pe piață cu un produs inovator, în 2007: Kindle, un dispozitiv de pe care se pot citi cărți electronice.

Treptat, lanțul de materiale comercializate de către Jeff Bezos s-a îndreptat către produse precum VHS-uri, DVD-uri, CD-uri cu muzică, programe de calculator, articole vestimentare, jucării etc. Amazon a reprezentat rampa de lansare pentru alți competitori care și-au găsit locul în comerțul online: eBay sau Alibaba.

Amazon este acum cel mai valoros brand din lume, după Apple și Google. Afacerea care a pornit inițial ca un retailer de cărți a ajuns acum să aibă un sistem propriu de livrare a comenzilor, care survine în urma unei nevoi pe care fondatorul Amazon a intuit-o și a simplificat-o în timp, în conformitate cu preferințele oamenilor și cu obiceiurile lor de consum.

De numele lui Jeff Bezos se leagă și una din cele mai spectaculoase tranzacții din mass-media și anume achiziționarea publicației The Washington Post, pe care miliardarul a cumpărat-o cu 250 de milioane de dolari, în 2013.