Cine este Michael Bloomberg, miliardarul care a fost primar al New York-ului mai mult de un deceniu

Michael Bloomberg. Foto: captură YouTube
  • A. Cine este Michael Bloomberg

Miliardarul Michael Bloomberg este un afacerist american care a fondat una dintre cele mai mari companii media din lume, care îi și poartă numele. Filantropul american a stat timp de 12 ani în fotoliul de primar al New York-ului, unde a câștigat trei mandate consecutive.

  • B. Ce știm

Născut în 1942, Michael Rubens Bloomberg are o avere estimată la 61,5 miliarde de dolari, ceea ce îl poziționează la începutul anului 2020 drept al 12-lea cel mai bogat om din lume.

El a fondat în 1981 compania media și de informații financiare Bloomberg LP, astăzi una dintre principalele platforme de știri și informații din întreaga lume. Acesta deține o participație de 88% în compania Bloomberg, care are venituri estimate la 10 miliarde de dolari.

După ce a absolvit un program de studii de tip MBA la Harvard, Bloomberg s-a angajat în 1966 la celebra bancă Salomon Brothers, unde a devenit partener înainte de a fi concediat în 1981 – când și-a înființat propria companie.

La începutul anului 2020, Michael Bloomberg este membru al partidului Democrat, însă el a trecut și prin cealaltă tabără politică în cariera sa.

De fapt, în ciuda unor viziuni liberale, Bloomberg a trecut de la Democrați la Republicani în 2001 pentru a candida la primăria New York-ului, unde a stat timp de trei mandate în perioada 2002-2013.

În 2007, a anunțat că își schimbă statutul politic și trece drept independent. În 2016, el s-a prezentat la Convenția Națională a Democraților și a susținut-o pe Hillary Clinton, care a candidat împotriva lui Donald Trump. În 2018, a anunțat că se întoarce în partidul Democrat.

  • C. De ce contează

În plan politic, Michael Bloomberg a rămas cunoscut pentru creșterea economică pe care a livrat-o orașului, pentru rata criminalității care a scăzut în timpul mandatului său și pentru că a pus accent pe calitatea sistemului public de sănătate.

Pe de altă parte, în lupta împotriva criminalității, a rămas cu o imagine negativă în comunitățile minorităților din SUA pentru că a încurajat o politică bazată pe percheziții arbitrare. O astfel de politică a dus la percheziționarea unui număr record de oameni de culoare în New York.

Totuși, ca filantrop, Bloomberg a donat 8 miliarde de dolari pentru controlul armelor de foc, schimbări climatice și alte cauze.

El a rămas cunoscut și pentru lupta împotriva zahărului pe care a dus-o la nivelul New York-ului. Bloomberg a încercat să limiteze vânzarea băuturilor cu un conținut prea ridicat de zahăr, dar a pierdut bătălia în tribunale.

După ce s-a întors în Partidul Democrat în 2018, Bloomberg a intrat în cursa pentru a deveni candidatul Democraților la alegerile prezidențiale din 2020.