Cine este Nicușor Dan și de ce contează

Foto: Captură YouTube
  • A. Cine este Nicușor Dan 

Nicușor Dan este matematician, activist civic și politician. De numele său se leagă înființarea Uniunii Salvați România (USR), a treia forță politică în România, un partid de centru dreapta.

  • B. Ce știm

Nicușor Daniel Dan s-a născut în Făgăraș, județul Brașov, în 1969. În perioada liceului a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică din anii 1987-1988, unde a obținut punctaj maxim. După ce a terminat cursurile la Universitatea din București, tânărul de atunci și-a continuat studiile, atât de master, cât și de doctorat la Paris.

S-a întors în țară din dorința de a aduce schimbări în plan local. Asociația Salvați Bucureștiul, a apărut din inițiativa sa, ca o reacție la demolarea proprietăților de patrimoniu din municpiul București, dar și pe fondul scăderii spațiilor verzi.

Nicușor Dan a candidat pentru funcția de primar al Capitalei în 2012 și 2016. Pentru alegerile locale din 2020 el candidează în calitate de candidat independent, dar este susținut de atât de USR, cât și de PNL în cursa pentru Primăria Capitalei.

În iunie 2015, Nicușor Dan a lansat platforma politică Uniunea Salvați Bucureștiul, devenită ulterior Uniunea Salvați România. El a demisionat două veri mai târziu, pe motiv că membrii formațiunii susțineau o propunere de revizuire a Constituției prin redefinirea termenului de familie.

  • C. De ce contează?

Nicușor Dan a avut o contribuție la formarea mediului academic din România, prin în ființarea Școlii Normale Superioare București (SNSB), creată după modelul francez al École Normale Supérieure, în cadrul Insitutului de Matematică din Academia Română. Obiectivul acestei instituții științifice este de a ghida studenții români către cercetare și de a facilita participarea cercetătorilor de origine română, din diaspora, la învățământul superior.

Ca activist, Nicușor Dan a fondat Asociația „Tinerii pentru Acțiune Civică”, în 1998, care, deși nu și-a atins obiectivele inițiale, a reușit să organizeze două forumuri dedicate tinerilor care studiau în străinătate, în 2000 și 2002.