Decizia populistă a lui Viktor Orban de a oferi fertilizare in vitro gratuită în Ungaria: Un pas înainte pentru natalitate, doi înapoi pentru economia liberă

Foto: Guvernul Ungariei

Ungaria a înscris clinicile de fertilitate drept sector „strategic” și va oferi tratamente de fertilizare gratuite populației, continuându-se astfel un lanț de politici naționaliste prin care se încearcă creșterea natalității, a anunțat, joi, premierul ungar Viktor Orban.

Astfel, premierul ungar promite că de la 1 februarie 2020, Ungaria va oferi fertilizare in vitro gratuită femeilor din țară, ceea ce este posibil doar după ce Orban a realizat o „naționalizare” – cum ar putea fi catalogată din perspectiva economiei libere– cumpărând cei mai mari șase jucători din piață.

„Am cumpărat toate firmele care operau pe această piață. (…) Va avea loc un monopol de stat într-un anumit sens, dar nu îl numim ‘monopol de stat’, însă vei avea nevoie de permisiunea statului (n.r: pentru a opera în piață)”, a spus Viktor Orban, citat de FT.

El a mai spus că investitorii privați ar trebui să stea departe de sector pentru că „nu vor primi permisiunea” statului pentru a opera.

Prin această mutare majoră, Ungaria face un pas important în încercarea de a reechilibra balanța demografică, în contextul în care majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est se confruntă cu îmbătrânirea populației și cu accentuarea fenomenului de emigrație a populației active.

Proiecțiile cu care se ia la întrecere Orban sunt cele care arată că populația de 9,8 milioane de locuitori a Ungariei ar putea scădea până la 8,3 milioane de locuitori în 2050 dacă dinamica se păstrează și trendul nu se accentuează.

Viktor Orban este cunoscut pentru politica naționalistă pe care o practică, el opunându-se vehement imigranților – discurs care s-a accentuat odată cu izbucnirea războiului din Siria, ce a generat unul dintre cele mai mari valuri de refugiați din acest secol.

„Dacă vrem copii maghiari în loc de imigranți și dacă economia Ungariei poate genera finanțarea necesară, atunci singura soluție este să cheltuim cât de multe fonduri putem pentru a susține familiile și pentru a ne crește copiii”, a explicat Orban, citat de BBC.

Orban, care este premierul Ungariei încă din 2010, a venit cu mai multe propuneri de-a lungul timpului pentru a combate scăderea populației – fenomen pe care Ungaria îl înregistrează constant, la diferite viteze, în ultimele patru decenii.

În discursul de la începutul acestui an, el a reluat propunerea de a le scuti pe viață de la plata impozitelor pe mamele care nasc mai mult de trei copii.

De asemenea, în urmă cu un an, premierul ungar a dat startul unui proiect prin care oferă împrumuturi de până la aproximativ 30.000 de euro cuplurilor care se căsătoresc și încep o familie, iar în cazul așa-numitelor mame-eroine care nasc mai mult de trei copii, împrumutul este „iertat”, potrivit Emerging Europe.

Dintre toate aceste politici, cea mai conectată la secolul 21 pare cea a fertilizării in vitro, tratament care poate presupune costuri ridicate, ceea ce îl face să nu fie la îndemâna oricui. Spre exemplu, în România prețurile pentru o fertilizare in vitro pot trece chiar de 10.000 de lei, potrivit prețurilor listate pe Medlife.ro.

Totuși, este de luat în calcul faptul că dacă statul maghiar a „naționalizat” această piață, nu se mai poate discuta de prețurile comerciale dintr-o piață liberă, unde prețul se reglează în funcție de cerere și ofertă.

Prin urmare, în spatele unei decizii menite să stopeze scăderea populației se află un astfel de monopol de stat, aducând o lovitură capitalismului și pieței libere.

Măsurile naționaliste pe care le-a propus Orban în ultimii zece ani de când este premier reprezentau până acum o amenințare la adresa valorilor democratice, însă o astfel de naționalizare este o lovitură directă pentru economia de piață, într-o vreme în care discursul populist împotriva Europei, Occidentului și întoarcerea spre Est atrag mult interes.

Capitalismul de piață, ai cărui actori principali au dezamăgit populația odată cu ultima criză financiară, primește lovituri din partea liderilor politici care și-au construit traseul în ultimii ani pe umerii nemulțumirilor și inegalităților.

Prezent la Timișoara în decembrie 2019, Orban a declarat că îi invită pe români să construiască împreună o nouă Europă Centrală pentru a nu mai fi „în linia a doua a Europei”. Ca răspuns, președintele Klaus Iohannis i-a transmis acestuia că nu sprijină abordarea sa și că nu ar trebui să mai deschidă noi falii în UE, singura Europă pe care o susține fiind cea a unei Uniuni Europene.

Vocea populistă a lui Orban – cea care le spune investitorilor privați să stea departe de sectorul de fertilitate din Ungaria pentru că „nu vor primi permisiunea” statului pentru a opera – trebuie urmărită atent în contextul noilor curente politice.