Rusia încearcă să aibă un cuvânt de spus în alegerea președintelui SUA, din nou

Sursa foto: Captură YouTube

Fantomele rusești de la alegerile prezidențiale din 2016 s-au întors să bântuie scena politică americană. Unul dintre cei intrați în cursa pentru a deveni candidatul Democraților în lupta împotriva lui Donald Trump reclamă implicarea Rusiei în propagandă electorală. 

Bernie Sanders, un controversat democrat care se aliniază unui crez de capitalism socialist – una dintre ideile sale fiind taxă progresivă pe averile bogaților – spune că președintele rus Vladimir Putin vrea să se implice în alegerile electorale. 

Democratul îi cere lui Putin „să stea departe de alegerile din SUA”, după ce serviciile de informații americane au descoperit că Moscova vrea să se implice pentru ca Donald Trump să câștige al doilea mandat. 

„Spre deosebire de Donald Trump, eu nu îl consider pe Vladimir Putin un bun prieten. El este un golan autocrat care încearcă să distrugă democrația. Rușii vor să submineze democrația amercană prin divizare, iar eu mă opun cu vehemență acestor eforturi, spre deosebire de actualul președinte”, spune Bernie Sanders, actualul favorit în cursa din tabăra Democraților. 

Cum a încercat Rusia să îl ajute pe Trump

Oficialii americani i-ar fi spui lui Bernie Sanders că rușii încearcă să îl ajute pe el să câștige cursa din tabăra Democraților pentru a deveni contracandidatul lui Donald Trump, în contextul în care analiștii politici susțin că asta i-ar crește șansele lui Trump.

 Scandalul a venit după ce Trump a decis să nu îl numească pe Joseph Maguire, actualul șef al serviciilor naționale de informații, drept șef cu puteri depline – imediat după ce instituția condusă de Maguire a anunțat Congresul că Rusia încearcă să îl scoată din nou pe Trump președinte, ceea ce amintește de momentul 2016. 

În locul lui Maguire, Trump l-a numit în fruntea serviciului de informații pe Richard Grenell, abasadorul SUA în Germania și un cunoscut susținător de-al său. 

„În 2016, Rusia a utilizat propaganda online pentru a ne diviza țara, iar din ce înțeleg, o fac iarăși în 2020. Unele dintre lucrurile urâte atribuite campaniei mele ar putea foarte bine nici să nu vină de la susținători reali”, acuză Sanders. 

Bernie Sanders se confruntă cu o problemă de imagine din cauza agresivității pe care o afișează unii dintre susținătorii săi față de ceilalți candidați Democrați. În timpul dezbaterii din Las Vegas de săptămâna aceasta el a spus că este imposibil să oprești toată aceasstă activitate online, în timp ce a sugerat că rușii ar putea fi responsabili. 

Senatorul american conduce în sondajele de opinie după ce a câștigat alegerile primare din New Hampshire – care au venit imediat după ce a pierdut la o diferență mică votul popular din Iowa în fața lui Pete Buttigieg, fostul primar din South Bend, Indiana. Sanders este favorit și în sondajele pentru Nevada, care desfășoară votul popular sâmbătă. 

Sanders a încercat să contrazică presupunerea că victoria sa în cursa Democraților i-ar crește șansele de câștig ale lui Donald Trump. 

Această teorie este general acceptată printre Democrați, care se tem că acesta ar putea câștiga pentru că voturile se vor împărți între mai mulți candidați, printre care fostul vicepreședinte Joe Biden, Pete Buttigieg, senatoarea Amy Klobuchar și fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg

„Din cauza organizației noastre crescute de la zero (n. red: grassroots), din cauza fondurilor pe care le-am strâns și din cauza faptului că agenda noastră se adresează oamenilor din clasa muncitoare, suntem cea mai puternică campanie care îl poate învinge pe Donald Trump și exact asta vom face”, spune Sanders. 

Presa americană a scris vineri că Donald Trump le-a zis unor oficiali de top din Casa Albă să înceapă „curățenie” și să elimine din guvernul oamenii despre care se știe că nu îi sunt loiali în mod orbește.