Un mare pas înainte: China vrea să interzică paiele din plastic și pungile de unică folosință

China a anunțat că vrea să renunțe complet la plasticul de unică folosință. Țara cu cea mai mare populație din lume și unul dintre cei mai mari poluatori cu plastic din întreaga lume plănuiește să înceapă cu paiele din plastic și cu pungile de unică folosință.

Pungile nedegradabile vor fi interzise în marile orașe până la finalul anului 2020, urmând ca legislația să se aplice în toată țara până în 2022, potrivit BBC.

Legea se va aplica asemănător și în sectorul HoReCa, unde restaurantele nu vor mai putea vinde paie de unică folosință până la finalul acestui an.

Însă ce determină o superputere cu un regim autoritar să renunțe la plastic și să se gândească la poluare deja?

Cea mai mare groapă de gunoi a țării – de dimensiunea a 100 de terenuri de fotbal – este deja plină, cu 25 de ani înainte de termen.

Doar în 2017, statul chinez a colectat 215 milioane de tone de gunoi din gospodăriile oamenilor, însă Beijingul nu publică datele referitoare la reciclare.

Evoluția este îngrijorătoare în contextul în care China a produs circa 60 de milioane de tone de deșeuri plastice în 2010, potrivit datelor publicației online Our World In Data, de la Universitatea Oxford. Următoarea țară pe listă este SUA, cu 38 de milioane de tone. Cercetarea a fost publicată în 2018, iar autorii susțin că „peisajul global se menține în cazul proiecțiilor până în 2025.”

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a lansat duminică o nouă legislație, care va fi implementată în decursul următorilor cinci ani. Conform acesteia, pungile din plastic vor fi interzise în toate orașele până în 2022, cu excepția produselor proaspete cum ar fi cele din piață, unde pungile vor fi interzise abia din 2025.

În același timp, producția și vânzarea pungilor de plastic care au o grosime mai mică de 0,025 mm vor fi interzise.

De asemenea, tot în industria de HoReCa, unde restaurantele trebuie să reducă utilizarea plasticului de unică folosință cu 30% în primă fază, hotelurile trebuie să oprească în totalitate distribuția produselor din plastic de unică folosință până în 2025.