Avertisment ONU: Mai avem la dispoziție doar 10 ani pentru a salva biodiversitatea planetei

Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că omenirea mai are la dispoziție doar 10 ani pentru a salva biodiversitatea Pământului, în condițiile în care planeta este amenințată de cea de-a șasea extincție în masă.

În cadrul Convenției ONU pentru Biodiversitate a fost lansat un proiect care stabilește obiective la nivel global pentru salvarea speciilor pe cale de dispariție: aproape o treime din suprafața Pământului va trebui protejată până în anul 2030, iar nivelul de poluare va trebui redus la jumătate.

Potrivit CNN, obiective similare au fost stabilite și în 2010, în cadrul unui summit care a avut loc în Japonia, dar omenirea nu a reușit să le îndeplinească în ultimul deceniu, iar acum se confruntă cu o rată de extincție fără precedent, cu ecosisteme amenințate și consecințe grave asupra supraviețuirii umane.

„Biodiversitatea și beneficiile pe care le oferă sunt fundamentale pentru bunăstarea omului și pentru o planetă sănătoasă. În ciuda eforturilor depuse, biodiversitatea se deteriorează continuu, iar acest declin se va accentua tot mai tare dacă lucrurile continuă ca până acum”, se arată în proiect.

Convenția și-a propus să stabilizeze biodiversitatea fragilă până în anul 2030 și să permită refacerea ecosistemelor până în 2050, care să permită viziunea traiului în armonie cu natura, însă aceste ținte pot fi atinse doar prin acțiuni urgente atât la nivel local, cât și global.

Au fost stabilite 20 de obiective pentru următorul deceniu, de la reducerea emisiilor de carbon până la sustenabilitate în industria alimentară. O altă țintă este reducerea poluării cauzată de biocide, deșeuri din plastic și exces de nutrienți cu cel puțin 50%.

Se urmărește și asigurarea unui comerț legal și sustenabil cu specii sălbatice, care să ducă la creșterea sustenabilității în sectorul economic și în cel al consumului individual. Alte obiective se concentrează pe creșterea calității vieții umane prin asigurarea unei mai bune securități alimentare și apă potabilă curată pentru comunitățile vulnerabile.

Planul va fi finalizat și adoptat în luna octombrie la summitul biodiversității din Kunming, China.

Oamenii de știință au atras atenția în ultimii ani că ne aflăm în mijlocul unei extincții în masă, cea de-a șasea din istoria Terrei și prima cauzată de oameni. Ultima extincție a avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani, când au dispărut ultimii dinozauri și o treime din plantele de pe Terra.