București în vremea coronavirusului: fără trafic auto și fără poluare

Sursa foto: Victoria Strukovskaya/ Unsplash

România se confruntă cu 81 de persoane infectate cu coronavirus, până la momentul transmiterii acestui material. Numărul crește de la o oră la alta, în timp ce doar șase persoane s-au vindecat. În Capitală se află acum peste 25 de persoane care au fost depistate pozitiv cu COVID-19. În acest context, tot mai mulți angajați lucrează de acasă deja de câteva zile, pentru a preveni răspăndirea coronaviruslui, conform măsurilor impuse de Comitetul pentru situatii speciale de urgență.

Traficul din București pare să se tot comporte tot mai mult ca și cum ar fi o zi de weekend, pe fondul unor sirene ale ambulanțelor care se aud mai des decât de obicei. Tot despre trafic mai știm și că este principala sursă de poluare a aerului din București.

Începutul lunii martie, mai exact noaptea de 1 spre 2, a adus un val de poluare excesiv în București, unde s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen), scria Digi24.

Luni, 2 martie 2020, cea mai vizibil afectată de poluare era Piața Sudului. Potrivit datelor furnizare în timp real de  airlive.ro, platfromă de monitorizare a aerului, nivelul de poluare în București arăta cam așa:

Nivelul de poluare din București, 2 martie 2020. Sursa foto: captură airlive.ro
Nivelul de poluare din București, 2 martie 2020. Sursa foto: captură airlive.ro

În urmă cu aproape o săptămână, pe 7 martie 2020, Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, Apelor și Pădurilor a anuțat că atât Primăria Capitalei, cât și Inspectorii Gărzii de Mediu au fost amendate cu 75.000 de lei, întrucât nu au recurs la o implementare corectă a măsurilor pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului. Două zile mai târziu, Garda de Mediu a sancționat și CET Grozăvești la plata a 100.000 de lei pentru neanunțarea utilizării de păcură în procesele industriale.

Dar pe măsura ce coronavirusul s-a răspăndit tot mai multe în Capitală, s-a diminuat totodată și traficul de zi cu zi. Din acest motiv, gradul de poluare din București, de vineri, 13 martie arată cam așa:

Gradul de poluare din Capitală, 13 martie 2020. Sursa foto: airlive.ro

Potrivit unui studiu realizat de Compania Olandeză de Nagivație TomTom, în 2019, Bucureștiul a fost pe locul 14 în topul celor mai aglomerate orașe din lume.