Ce mai e nou în România: Bilanțul epidemiei de coronavirus ajunge la 29 de cazuri; simulările pentru BAC și Evaluarea Națională, amânate

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 10 martie, din România:

  • Bilanțul epidemiei de coronavirus ajunge la 29 de cazuri

Până în prezent, în România au fost confirmate 29 de cazuri de coronavirus. Cinci pacienți au fost deja declarați vindecați și externați. În condițiile în care s-au înregistrat peste 25 de cazuri, România trece la scenariul al doilea.

„Se întreabă toată lumea ce înseamnă că am intrat în scenariul 2. Trebuie să înțeleagă lumea că nu s-a întâmplat nimic, decât că noi trebuie să facem niște pregătiri suplimentare în ceea ce privește rețeaua medicală, nu există alte consecințe”, a declarat premierul interimar, Ludovic Orban.

  • 19 dosare penale privind infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor

Șeful Poliției Române a anunțat că au fost întocmite 19 dosare penale pentru infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor. Persoanele în cauză au venit în România din zone de risc și nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu.

Poliția de Frontieră a anunțat că peste 40.000 de persoane au venit în România din Italia în ultimele două săptămâni, în timp ce aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au intrat în ţară din China şi zonele administrative ale acestei ţări, potrivit news.ro.

  • Ministerul Muncii le recomandă românilor să lucreze de acasă

Ministerul Muncii le recomandă firmelor din România să le permită angajaților să lucreze de acasă, în scop preventiv.

„Aceste măsuri sunt necesare în scop preventiv, dar și pentru clarificarea situațiilor noi în care angajatorii și angajații se pot afla din punct de vedere al relațiilor de muncă, ca urmare a măsurilor de urgență impuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, se arată într-un comunicat emis de minister.

  • Simulările pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor amâna

Ministerul Educației anunță că simulările pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor amâna. Alte măsuri anunțate de minister, în contextul epidemiei de coronavirus: înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online; Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor; toate activitățile extrașcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior; activitățile after-school care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare se vor suspenda.

  • Alegerile locale din acest an ar putea avea loc pe 28 iunie

În urma consultărilor de la Guvern cu partidele politice, premierul Ludovic Orban a anunțat că alegerile locale din acest an ar putea avea loc pe 28 iunie.

„În urma unei analize pe care am făcut-o, a rezultat ca cea mai probabilă dată 28 iunie. Față de discuțiile noastre anterioare care dădeau ca dată probabilă 14 iunie, am luat în calcul mai multe argumente legate de derularea campaniei după creșterea temperaturilor astfel încât, în funcție de prognozele de evoluție a epidemiei, să avem un impact minim asupra campanei. Am ținut cont și de examenul de capacitate, de bacalaureat, care s-ar finaliza până în data de 28”, a declarat Orban, potrivit Digi 24.

  • Senatul a aprobat Ordonanța de Urgență de organizare a recensământului populației

Ordonanța de Urgență care vizează organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021 a fost aprobată de Senat. Pregătirea și organizarea recensământului se vor întinde pe o perioadă de doi ani. Proiectul de aprobare a OUG a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

La ultimul recensământ (anul 2011), România avea o populație de 20.121.641 de locuitori, dintre care 51,4% erau femei, potrivit Mediafax.