Ce mai e nou în România: Calendar prelungit pentru Guvernul Orban; eliminarea impozitului pe venit pentru jurnaliști

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 11 februarie, din România:

  • PSD prelungește calendarul de învestire pentru Guvernul Orban 2

Parlamentul României a stabilit calendarul de învestire pentru al doilea guvern pe care îl va forma Ludovic Orban, după ce a fost din nou propus în funcția de premier de președintele Klaus Iohannis. Astfel, audierile miniștrilor vor avea loc în zilele de 17, 18 şi 19 februarie. Ulterior, votul din plen a fost stabilit pe data de 24 februarie, potrivit Mediafax.

„E un calendar prin care evident se respectă regulamentul, adică termenul maxim de 15 zile, dar este un calendar lent, care arată o tendinţă de tergiversare din partea BPR dominate de PSD. Miniştri vor fi pregătiţi şi se vor prezenţa la audieri”, a declarat premierul demis și propus, Ludovic Orban.

  • Jurnaliștii, la un pas de a fi scutiți de impozitul pe venit

Un proiect legislativ propus de PSD, ALDE și PMP prevede scutirea impozitului pe venit de 10% pentru jurnaliști, dar și pentru tehnicienii din mass-media. Propunerea legislativă a fost adoptată în Parlament, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmând ca Legea să fie trimisă mai departe spre Klaus Iohannis pentru promulgare, potrivit ziare.com.

Proiectul a stârnit mai multe controverse în spațiul public, timp în care sentaoarea USR Florina Presadă a spus că îi va cere președintelui să nu promulge „mărul otrăvit”, așa cum a numit ea actul normativ și să îl retrimită în Parlament.

„Nu cred că este o întâmplare că fix în an electoral, cu cele mai importante alegeri în față pentru următorii 4 ani, a fost adoptată această lege, cu voturile PSD, UDMR, Pro România și ale minorităților naționale”, a scris senatoarea pe Facebook.

Mai mulți jurnaliști se opun acestei propuneri legislative.

  • BNR cere consolidare fiscală

Banca Națională a României (BNR) vorbește într-un raport asupra inflației despre „necesitatea inițierii unui proces de consolidare fiscală”, în condițiile în care există în prezent un deficit bugetar care s-ar putea accentua considerabil pe termen mediu.
Soluțiile propuse de BNR pentru scăderea deficitului bugetar al României fac referire la legea care prevede în medie majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2019, o creștere cu impact bugetar uriaș, scrie G4media.

  • Aviz negativ pentru DNA și Parchetul General

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ procurorilor Giorgiana Hosu, propusă pentru conducerea DIICOT și Gabriela Scutea, propusă pe funcția de procuror-șef al Parchetului General. Singurul care a primit aviz pozitiv este Crin Bolog, cel care a fost propus pentru a fi șef la DNA, potrivit news.ro.

  • Meleșcanu, citat în calitate de martor la DNA

Teodor Meleșcanu, fostul președinte al Senatului, a fost citat ca martor într-un dosar, el urmând să se prezinte la DNA. Dosarul este deschis pentru cercetări cu privire la modul în care poziţia Guvernului România, prin agentul guvernamental la CEDO, a fost modificată într-un proces deschis în urmă cu mai mulţi ani de Liviu Dragnea, împotriva statului român, notează Digi24.