Ce mai e nou în România: Desemnarea lui Orban, neconstituțională; Iohannis convoacă CSAT pentru coronavirus

Foto: Facebook Klaus Iohannis

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 24 februarie, din România:

  • CCR a hotărât că desemnarea lui Orban ca premier este neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier. Astfel, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt șef al Guvernului.

„Nu voi comenta decizia CCR, aşa cum ştiţi că nu am comentat nici cu alte ocazii şi voi aştepta motivarea. Însă ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent, cu atât mai mult cu cât în aceste zile România are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză şi instabilitate”, a declarat Iohannis.

Întrebat care va fi propunerea PNL pentru funcția de premier, Ludovic Orban a declarat că va încerca să formeze o majoritate parlamentară și că are încredere că președintele va lua cea mai bună decizie.

  • Klaus Iohannis convoacă CSAT pentru coronavirus

Președintele României a anunțat că va convoca miercuri, 26 februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a discuta „strategia de combatere a unei potențiale epidemii la nivel național.”

În cadrul unei conferințe de presă, Iohannis a declarat că, în ultimele zile, lucrurile în Europa „s-au schimbat rapid”, precizând că situația din Italia a stârnit îngrijorări și deși până acum nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România, este bine să fim pregătiți, notează news.ro.

„Fac un apel la calm către cetățeni, să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat, care pot amplifica sentimentul de panică în rândul populației”, a mai spus Iohannis.

  • Ministrul Sănătății: România are centre de carantină în toată țara

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat pentru Digi24 că există centre de carantină în toată țara, iar capacitatea este de 3.559 de locuri. Ministrul a mai spus că există și „90 de locuri în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor de boli infecțioase.”

Costache a precizat că Ministerul Sănătății lucrează de două luni alături de alte ministere pentru a crește capacitatea României de a răspunde la o situație de criză, menționând ordonanța de urgență care cuprinde mai multe măsuri precum înființarea unor centre speciale de carantină. În plus, ministrul a anunțat că a vorbit și cu reprezentanți marilor supermarketuri și că nu există nicio problemă în privința stocurilor.

  • MAE a emis avertizare de călătorie pentru Italia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de călătorie pentru Italia, după ce s-au înregistrat șapte decese și peste 200 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul COVID-19. Autoritățile italiene au declarat stare de urgență, au anulat mai multe evenimente sportive și au sfătuit cetățenii să rămână în casă în regiunile în care s-au înregistrat îmbolnăviri.

Lombardia și Veneto, două zone din nordul Italiei, sunt cele mai afectate regiuni. Aici se află peste 300.000 de români.