Ce mai e nou în România: Florin Cîțu își depune mandatul de premier, în plină criză a coronavirusului

Foto: Facebook Florin Cîțu

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 12 martie, din România:

  • Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier

Florin Cîțu s-a retras din funcția de premier chiar înainte de votul de învestitură din Parlament și în contextul în care liderii mai multor partide au anunțat că vor vota Guvernul pentru a putea gestiona cum trebuie criza pandemică.

Într-un mesaj pe Facebook, Florin Cîțu a precizat că a ales să își depună mandatul de prim-ministru deoarece „președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru”, iar decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l numi în funcție a venit într-un moment în care „alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.”

Astfel, Cîțu va rămâne la Ministerul de Finanțe, iar președintele Iohannis urmează să cheme vineri de la ora 13.00 din nou partidele politice la Cotroceni și să facă o nouă propunere de premier.

  • MAE le recomandă turiștilor români din Spania, Franța și Germania să revină de urgență în țară

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români care se află în scop turistic sau care tranzitează Spania, Franța și Germania să ia în considerare scurtarea șederii și să revină de urgență în România, în contextul evoluțiilor epidemiei de coronavirus la nivel european.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să revină în România pe cale rutieră sau feroviară să se informeze cu privire la condiţiile de intrare/tranzitare/ieșire de pe teritoriul statelor pe care le tranzitează, se arată într-un comunicat emis de Minister.

În România s-au înregistrat până în prezent 59 de cazuri de infectare cu COVID-19.

  • Parchetul General a deschis dosar penal pentru a afla cine a comunicat despre închiderea școlilor înainte ca decizia să fie aprobată

Parchetul General a anunțat joi că procurorii secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Decizia Parchetului General se referă la difuzarea de către postul Digi24 și pe site-ul Digi24.ro, precum și de site-ul G4media.ro, a informației potrivit căreia, în cursul zilei de luni, 9 martie, ar fi urmat să se ia decizia închiderii temporare a școlilor, laolaltă cu alte decizii legate de igienizarea spațiilor comerciale și a transportului în comun, precum și de impunerea unei distanțe mai mari între spectatori în sălile de spectacol.

Digi24.ro menționează într-un articol că informațiile erau cuprinse în draftul unei hotărâri a Grupului de support tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României prin care se propuneau spre aprobare.

  • • Președinții grupurilor politice din Parlamentul European cer deblocarea fondurilor pentru Parchetul European

Liderii marilor grupuri politice din Parlamentul European au transmis o scrisoare comună inițiată de liderul Renew Europe, respectiv Dacian Cioloș, semnată și de liderii PPE și S&D, către președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, prin care au solicitat deblocarea urgentă a fondurilor necesare Parchetului European, condus acum de Laura Codruța Kovesi, potrivit unui comunicat transmis de grupul politic condus de Cioloș.

Scrisoarea vine în contextul în care de creșterea bugetului, inițiativă susținută de Parlamentul European, este nevoie să fie convinse și Comisia Europeană și statele membre, decizie pe care liderii politici trebuie să o ia în conjunctura pandemiei de coronavirus și după ce Marea Britanie a părăsit UE lăsând o gaură în buget.

  • • Angajatorii, obligați să dea liber părinților în cazul închiderii școlilor

Camera Deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi o inițiativă legislativă care le impuse angajatorilor să acorde zile libere plătite cu maximum 75% din salariul brut unuia dintre părinți în cazul în care școlile sunt închise din cauza unor „situații extreme”, scrie G4Media.ro.

Prevederea se va aplica părinților de copii de până la 12 ani sau ai celor cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, iar numărul de zile libere va fi stabilit de Guvern.

• ANPC: Marii retaileri nu au probleme cu stocurile de alimente sau dezinfectanți

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții și membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) în urma căreia a transmis că niciunul dintre magazinele membre nu are probleme cu stocurile de alimente de bază și de dezinfectanți în pofida cererii crescute din piață și că nu a semnalat majorări de prețuri în cazul anumitor produse.

• FRF suspendă toate meciurile de fotbal până pe 31 martie din cauza pandemiei

Federația Română de Fotbal a decis să suspende toate meciurile de fotbal, atât la masculin (Ligile 1, 2, 3, și competițiile județene), cât și la feminin (Ligile 1, 2, 3) și de futsal (Ligile 1 și 2) până pe 31 martie pe fondul pandemiei de COVID-19. În funcție de evoluția situației la nivel național, hotărârea poate suporta modificări.

Decizia vine după ce în urmă cu două zile FRF a suspedat toate competițiile de copii și juniori, iar miercuri a amânat și turneul final al Cupei României la futsal.

• Bursele europene au avut joi cea mai proastă ședință din istorie

Bursele europene au încheiat joi cea mai proastă ședință din istorie, după ce președintele american Donald Trump a anunțat interdicții de călătorie, iar discursul președintei BCE, Christine Lagarde, a lăsat rece investitorii, în contextul în care indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 11,3%, respectiv cea mai abruptă scădere din istorie, indicele german DAX a scăzut cu 12,2%, indicele francez CAC 40 a înregistrat minus 12,7%, iar indicele londonez FTSE 100 a închis în scădere cu 10,8%, potrivit datelor furnizate de MarketWatch.

La Bursa de la București, indicele principal BET a scăzut joi cu 5,15% pe fondul unor tranzacții de 120 de milioane de lei, adică de două ori mai mult decât media zilnică tranzacționată. Evoluția indicelui bursier a fost determinată în principal de scăderea acțiunilor Alro Slatina (minus 15,4%), MedLife (minus 11%) și Sphera – administratorul KFC și Pizza Hut în România (minus 9,9%).