Ce mai e nou în România: Iohannis l-a desemnat pe Orban pentru funcția de premier; liderii PNL se autoizolează

Foto: Facebook Partidul Național Liberal

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de vineri, 13 martie, din România:

Iohannis l-a desemnat pe Orban pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că propunerea sa pentru funcția de premier al României este Ludovic Orban. Sâmbătă, votul pentru învestitură va fi dat printr-o procedură specială, într-o sală dezinfectată.

„Avem în momentul de față un guvern în funcțiune. Guvernul Ludovic Orban care a lucrat foarte serios și foarte bine indiferent dacă a fost cu puteri depline sau interimar. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite la timpul potrivit. Avem cazuri puține în România și ne dorim să rămână așa în continuare,” a declarat președintele.

Marcel Cioclacu, liderul PSD, și Cătălin Drula, vicepereșenitele USR, au anunțat că partidele pe care le reprezintă vor vota guvernul Orban 2, notează Digi24.

  • Conducerea PNL se autoizolează la domiciliu

După ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat cu coronavirus, Ludovic Orban a anunțat că toți membrii Biroului Permanent Național (BPN) al PNL au obligația să se autoizoleze. Liderul liberalilor se va autoizola și el la Vila Lac 1.

Ludovic Orban a anunțat aceste decizii într-o conferință de presă, după care le-a recomandat jurnaliștilor să se autoizoleze și să ceară diagnosticarea.

Senatorul Chițac a fost testat pozitiv cu coronavirus după ce a participat la o reuniune internațională.

Și conducerea județului Maramureș (șeful IPJ, directorul DSP, conducerea Consiliului Județean, angajați ai Prefecturi și Consiliul Județean) s-au autoizolat în Palatul Administrativ. Autoritățile au luat această decizie după ce mai multe persoane au intrat în contact cu președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, care a participat la ședința BPN alături de Chițac.

  • 81 de persoane infectate cu coronavirus

Până la ora transmiterii știrii, în România s-au înregistrat 81 de cazuri de infectare cu coronavirus. Șase pacienți au fost deja declarați vindecați și externați.

Peste 2.300 de persoane sunt în carantină și alte aproximativ 13.700 sunt în izolare la domiciliu.

  • Plata impozitelor se amână până la 30 iunie

Ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că plata impozitelor pe clădiri, terenuri și autovehicule se amână până la data de 30 iunie, în contextul crizei coronavirusului.

„Mesaj important pentru toti contribuabilii!

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020,

De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local.

Aceste modificări urmează să fie reglementate prin ordonanță de urgenta în prima ședință de guvern”, este mesajul postat de Cîțu pe Facebook.