Ce mai e nou în România: OMS declară pandemie de coronavirus; România intră în scenariul doi privind gestionarea COVID-19

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de miercuri, 11 martie, din România:

  • OMS declară stare de pandemie de COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară stare de pandemie de coronavirus. Reprezentanții OMS transmit totodată că descrierea situației ca fiind pandemie nu modifică evaluarea asupra riscurilor generate de coronavirus. Definirea situației nu modifică modul în care OMS acționează și că „nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, potrivit Mediafax.

„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a declarat într-o conferință de presă conducerea OMS.

  • Noi măsuri anunțate pentru combaterea răspândirii coronavirusului

Comitetul pentru Situații de Urgență a anunțat că suspendă distribuția medicamentelor și a instrumentelor sanitare în afara teritoriului României, pentru o perioadă de șase luni, potrivit Digi24. Mai mult, Raed Arafat, Șeful DSU recomandă companiilor cu mai mult de 99 de salariați să decaleze orarele de lucru, până pe 31 martie. Măsura este însă, obligatorie pentru angajații aparatului de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru spune că România intră în scenariul doi privind situația coronavirusului.

Numărul total al îmbolnăvirilor de coronavirus din România a ajuns la 44, în vreme șase dintre românii infectați cu COVID-19 au fost vindecați. Totodată, alte 752 de persoane se află în carantină.

  • Mai multe mașini din străinătate, oprite la intrarea în București

Zeci de autoturisme în care se aflau români veniți din străinătate au fost oprite la intrarea în Capitală. Acolo, oamenii așteaptă să fie preluați de polițiști și mutați în centrele de carantină. Marcel Vela, ministrul de Interne a făcut apel la calm, precizând că este o procedură deja stabilită. Ministrul a mai declarat că îi asigură pe români că nu se închide Capitala, precizând că cel mai rău caz va fi doar acela a închiderii unui sector sau cartier, dacă situația o va cere.

„Îi asigur (pe bucureșteni) că nu se închide capitala. Garantez în calitate de ministru al Afacerilor Interne tuturor bucureștenilor că nu se închide capitala”, a subliniat Vela, potrivit HotNews.

  • Gabriela Firea solicită închiderea zonelor de food court din mall-uri, din cauza COVID-19

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea intenționează să solicite închiderea zonelor frecventate de mai multe de 100 de persoane, cum ar fi spațiile de food court din incinta centrelor comerciale sau locurile de joacă din București.
„PMB va propune această măsură, dar Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă trebuie să o aprobe şi să comunice public hotărârea”, a declarat Gabriela Firea potrivit ZF.

  • Iohannis a semnat decretul de numire pentru Bogdan Licu, în funcția de prim-adjunct al Procurorului General, deși a primit aviz negativ de la CSM

Bogdan Licu, propus de ministrul Justiției pentru funcția de prim-adjunct al Procurorului General a fost respins de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM). Motivele invocate indică, printre alte o slabă pregătire, dar și probleme cu acuzațiile de plagiat și cu apartenența la masonerie, notează G4Media.

Însă, în ciuda avizului negativ acordat de CSM, Președintele Klaus Iohannis e semnat numirea lui Bogdan Licu în funcția de de prim-adjunct al procurorului general.

  • Ancheta în Gorj privind deșeurile descoperite într-o carieră a Complexului Energetic Oltenia

Garda de Mediu Gorj şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj au demarat o anchetă cu privire la existența unui număr de aproximativ 40-50 de tone de deșeuri, descoperite într-o carieră a Complexului Energetic Oltenia.

„Suntem în anchetă, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Gorj cu privire, atât la provenienţa deşeurilor, cât şi la luarea măsurilor care se impun, conform legislaţiei, pentru toţi cei care se fac vinovaţi. Este o anchetă în curs de derulare pe care am pornit-o luni. La momentul acesta nu putem stabili exact data la care au fost abandonate aceste deşeuri. Vom finaliza ancheta şi vom avea toate concluziile pe marginea acestei fapte şi le vom face publice”, a declarat Gheorghe Sanda, şef al Gărzii de Mediu Gorj potrivit News.ro.