Ce mai e nou în România: Primarii, la un pas de pensiile speciale; Simona Halep cere infrastructură sportivă

Foto: captură video TVR 1

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de miercuri, 12 februarie, din România:

  • Aleșii locali sunt la un pas să primească pensii speciale

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea Avocatului Poporului cu privire la Codul Administrativ, depusă în luna august a anului trecut, actul normativ fiind declarat constituțional, potrivit G4media.

Astfel, judecătorii CCR au dat undă verde pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor Județene (CJ).

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate şi a constatat că prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ sunt constituţionale, în raport de criticile formulate”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.

Însă, prevederile prin care sunt acordate pensiile speciale au fost amânate până în 2021 de Guvernul Orban prin Ordonanță de Urgență. Ordonanța a fost respinsă în Senat, iar în prezent se află la Camera Deputaților. În cazul în care și Camera Deputaților respinge Ordonanța, aleșii locali vor primi pensii speciale din acest an.

Pensiile vor fi plătite de către Primării şi de către Consiliile Judeţene. De asemenea, impactul bugetar anual al pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi de CJ este între 150 şi 170 de milioane de lei.

Avocatului Poporului spune că ordonanţa contravine prevederilor articolului 69 din Constituţie privind mandatul reprezentativ, ale articolului 109 referitoare la răspunderea membrilor Guvernului şi ale art. 111 alin. (1) privind controlul parlamentar al activităţii Executivului.

Potrivit sursei citate, OUG 57/2019 contravine articolului 115 alineatul (6) din Constituţie, întrucât afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, în speţă Guvernul.

„Analizând noua soluţie legislativă, Avocatul Poporului constată că din condiţiile generale pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului a fost înlăturată condiţia incompatibilităţii, ceea ce produce consecinţe negative prin fragilizarea statutului membrilor Guvernului şi a instituţiei în ansamblu”, explică Avocatul Poporului.

  • Ministrul economiei o întreabă pe Gabriela Firea de ce plătesc bucureștenii peste 495 de lei pe Gigacalorie

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, îi cere Gabrielei Firea să explice de ce plătesc bucureștenii cu circa 60% mai mult pe Gigacalorie, printr-o postare publicată pe contul personal de Facebook adresată primarului Capitalei, potrivit HotNews.

„Oare nu cumva din așa zisa subvenție, pe care spune că o plătește pentru cetățenii „din blocurile vechi de apartamente, care nu și-au permis financiar să se mute în blocuri noi sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, acoperă de fapt și pierderile de pe rețeaua avariată, pe care nu a fost în stare să o modernizeze?!? Nu este o noutate pentru nimeni că sistemul de termoficare din București, aflat în grija Primăriei Municipiului București, este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Dar primarul Capitalei, doamna Firea, în loc să prezinte soluții aruncă cu acuzații nefondate!

Ce se întâmplă cu suma de 299,51 lei?!?! Ce acoperiți de fapt cu această sumă? Cred că bucureștenii au dreptul să afle aceste informații!”, a scris Virgil Popescu pe contul său de Facebook.

Practic, Virgil Popescu o întreabă pe Gabriela Firea de ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe Gigacalorie deși, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN.

De asemenea, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri spune că prin subvenția alocată pentru consumatori sunt de fapt acoperite pierderi uriașe de pe rețeaua avariată.

Postarea lui Virgil Popescu a atras mai multe comentarii, atât pro cât și contra curiozității ministrului. Printre altele, un bucureștean a scris la postarea lui Virgil Popescu: „.foarte bună întrebarea dl. Virgil Popescu. Și eu întreb, de ce nu sesizați DNA în această privință și multe altele?! Toată lumea vede cum această individă sifonează sume imense de bani, din bugetul primăriei…și în fapt, nimeni nu ia măsuri… ne plângem doar pe Facebook și pe la tv.”

  • România, vizată de Comisia Europeană în privința problemei spălării banilor

Comisia Europeană (CE) a activat procedura de infringement în privința problemei spălării de bani pentru opt țări europene. Statele membre care se află pe lista de infrigement a Comisiei sunt România, Cipru, Ungaria, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania, conform Mediafax.

„Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar. Toate statele membre aveau obligaţia de a transpune normele cuprinse în cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor până la 10 ianuarie 2020”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, CE a mai transmis prin comunicatul de presă că „regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp şi le încurajează să facă acest lucru de urgenţă, ţinând seama de importanţa acestor norme pentru interesul colectiv al UE. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre respective în termen de două luni, Comisia poate decide să le trimită avize motivate.”

Niciuna dintre cele opt țări vizate de lista Comisiei nu a notificat nicio măsură pentru adoptarea și aplicarea directivei europene privind combaterea spălării banilor

Printre alte obiective, Comisia Europeană are rolul de a urmări acţionarea în justiţie a statelor membre care nu își îndeplinesc obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

  • Simona Halep cere infrastructură sportivă

Simona Halep cere statului să susțină sportivii români prin dezvoltarea infrastructurii și construirea unor săli în care să se poată juca meciurile de tenis ale României. Simona a fost prezentă alături de Nadia Comăneci, Ilie Năstase și alte personalități sportive în cadrul unei conferițe organizată la Palatul Parlamentului, scopul evenimentului fiind susținerea sportului românesc, potrivit news.ro.

„Eu astăzi nu am venit aici pentru mine, am venit pentru noua generaţie care are nevoie de o mare infrastructură. La noi în ţară nu prea există aşa ceva. Avem nevoie de o sală unde să se joace meciurile pentru România, pentru echipa de FedCup, sunt mulţi copii care au nevoie de o susţinere, vorbesc din punctul meu de vedere, sportul nostru este un sport scump şi nu poate fi susţinut atât de mult de familii.

Chiar fac apel pentru această cauză, să se facă o infrastructură, să se facă un sistem. Consider că tenisul românesc a avut multe rezultate în ultimii ani şi mai ales în trecut. Am avut numărul 1 mondial la băieţi, am avut la fete. Fiind în cauză, vreau să specific că este chiar păcat de tot talentul nostru din tenisul românesc să nu se facă nimic şi să nu progresăm în această parte. Tot ce-mi doresc este să se construiască săli, să se construiască un sistem pentru noile generaţii, pentru că este mare nevoie”, a spus Simona Halep.

În cadrul conferinței a fost prezentă și Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație, care a spus că „este important ca sportul să devină prioritate naţională. Am vorbit fiecare despre infrastructură, fără infrastructură este greu să convingem părinţii, copiii să vină la sport, să vină la mişcare.”

  • Locuitorii din Ditrău continuă revolta contra angajaților străini din comună

Aproximativ 2.000 de locuitori din comuna Ditrău au semnat o petiție prin care solicită primarului comunei și brutăriei care i-a angajat pe cei doi muncitori din Sri Lanka scuze publice adresate preotului care a condus revolta, să nu mai fie angajați muncitori străini, iar patronul brutăriei „să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv, pentru cinci ani”, conform Agerpres.

Primarul Puskás Elemér a spus că el are rolul de mediator între companie şi locuitorii comunei care s-au revoltat împotriva angajatorului care a adus forță de muncă din afara șării şi că petiţia nu conţine elemente care să vizeze atribuţiile primarului.

Prin altele, locuitorii din Ditrău solicită ca proprietarul brutăriei să îşi ceară scuze în mod public de la locuitorii din Ditrău „pentru prejudicii aduse bunei sale reputaţii, prin faptul că a ales calea mass-media în loc să rezolve problemele ivite pe plan local, de la preotul capelan care a acceptat rolul de mediator doar la cererea credincioşilor, în speranţa unei soluţii paşnice, însă, ulterior a fost stigmatizat ca urmare a ştirilor mediatice şi a conţinutului denaturat al acestora, de la foştii angajaţi, pe care i-a prejudiciat prin comportamentul său ilegal.”

Locuitorii din Ditrău mai cer angajatorului „să facă publice şi să prezinte reprezentanţilor localnicilor copiile după actele cu privire la calificarea profesională a celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară, să prezinte Consiliului Local al comunei Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale stabilite prin lege ale celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară.”

De asemenea, cei 2.000 de locuitori ai comunei îi cer patronului brutăriei „să nu angajeze forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente şi să contribuie astfel la prevenirea imigrării tinerilor.”