Ce mai e nou în România: Primul român infectat cu coronavirus; Meleșcanu, audiat ca martor la DNA

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 13 februarie, din România:

  • Primul român infectat cu coronavirus

Un cetățean român care se afla pe nava Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost infectat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autoritățile nipone”, transmite MAE.

Potrivit Mediafax, românul este din județul Argeș și va fi tratat în Japonia.

În total, 1.350 de persoane din întreaga lume și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. La nivel mondial au fost infectați peste 60.000 de oameni.

  • Teodor Meleșcanu, audiat ca martor la DNA

Teodor Meleșcanu a ajuns în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în calitate de martor. În perioada în care era ministru de Externe, Meleșcanu și-a schimbat pledoaria pentru a-l favoriza pe Liviu Dragnea într-o cauză împotriva României, în dosarul fostului agent guvernamental la CEDO, notează Digi24.

„În niciun caz, nu se pune problema cenzurării pentru că agentul CEDO este numit de guvern și are deplină capacitate să promoveze interesele României. Deci, nu există niciun fel de cenzură, niciodată, nici înainte când erau alții pe această poziție, nici după numirea domnului Mocanu, niciodată nu am schimbat o virgulă. Nu am cenzurat pe nimeni, niciodată. Agentul pentru CEDO este cel care din partea guvernului asigura reprezentarea intereselor”, a declarat Meleșcanu la ieșirea din sediul DNA.

Întrebat dacă i s-ar putea schimba calitatea de martor, Meleșcanu a răspuns: „Nu văd de ce pentru că nu au fost niciun fel de probleme. Potrivit legislației, agentul pentru CEDO al României, el este responsabil și își asumă toate responsabilitățile pentru memorandumurile pe care le face.”

  • Orban a anunțat că retrage de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanțele pe fonduri europene

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va retrage de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanțele de urgență care vizează programe din fonduri europene.

„Tema era mult prea sensibilă și pârâcioșii care vor să facă rău României prin blocarea fondurilor au început deja să trimită tot felul de păreri. Tema este mult prea delicată, fiind vorba de fonduri europene nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit și mai ales planul de măsuri astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabile și discutabile”, a declarat Orban.

Ordonanțele au fost adoptate fără a avea toate avizele necesare, ceea ce a generat un întreg scandal. Premierul i-a transmis deja ministrului Fondurilor Europene să pregătească proiecte de lege prin care să fie implementate programele care erau prevăzute în ordonanțe.

  • Datoria totală externă a României a crescut în 2019

Datoria totală externă a României a crescut cu 6,16 miliarde euro anul trecut, faţă de 2018, la 106 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

„Datoria externă pe termen lung lung a însumat 72,74 miliarde euro la 31 decembrie 2019 (68,6 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 6,5 la sută față de 31 decembrie 2018.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2019 nivelul de 33,260 miliarde euro (31,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,4 la sută față de 31 decembrie 2018.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 18 la sută în perioada ianuarie – decembrie 2019, comparativ cu 22,3 la sută în anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 decembrie 2019 a fost de 4,6 luni, în comparație cu 4,8 luni la 31 decembrie 2018.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2019 a fost de 72,2 la sută, comparativ cu 74,1 la sută la 31 decembrie 2018″, informează BNR.

  • Comisia Europeană: România va avea o creștere economică de 3,8 la sută în 2020

România va avea a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2020, de 3,8 la sută, estimează Comisia Europeană (CE), urmând ca în 2021 creșterea să fie de 3,5 la sută.

În toamna anului 2019, se estima că România va avea o creștere economică de 3,6 la sută în 2020.

CE mai estimează că Malta va avea cea mai mare creștere economică în acest an, de 4 la sută din PIB.

  • Ministrul Sănătății a anunțat spitalele care vor prelua eventualele cazuri de coronavirus

Ministrul Sănătății, Marius Costache, anunțat că în acest moment probele pentru diagnosticarea cu coronavirus sunt trimise doar la București, însă în perioada următoare vor fi deschise alte trei centre.

În cazul în care în România se vor înrezistra infecții cu noul coronavirus, primii 10 pacienți vor fi tratați la Matei Balș, apoi vor fi folosite și spitalele din Iași, Timișoara și Cluj.

  • Ion Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar

Fostul președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost pus sub control judicar, fiind acuzat de procurori că ar fi falsificat 1.080 de procese verbale folosite de primării pentru a obține finanțare pentru proiecte locale prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Procurorii au ridicat documente de la 17 primării din întreaga țară. Ghizdeanu ar fi falsificat evaluarea unor proiecte depuse de autoritățile locale, însă doar pe cele ale primarilor PSD.

  • Percheziții la Spitalul Floreasca și la locuința medicului Mircea Beuran

Procurorii DNA au făcut percheziții la Spitalul Floreasca, la biroul medicului Mircea Beuran, care este suspect de luare de mită. Percheziții au fost făcute și la biroul medicului de la Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și la locuința acestuia, notează hotnews.ro.

Beuran a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa, cu mandat de aducere, și dus la audieri la sediul DNA.

Ulterior, pe numele său a fost emis un mandat de reținere pentru 24 de ore și va fi dus în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă

Mircea Beuran a condus secția de Chirurgie 2 de la Floreasca până în luna ianuarie. Medicul a fost demis după ce o pacientă a luat foc pe masa de operație. El este anchetat și în dosarul deschis cu privire la femeia care a încetat din viață după ce a ars în spital.