Ce mai e nou în România: Schimbări la Legea educației; moștenirea Dragnea-Vâlcov care ne bântuie

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 10 februarie, din România:

  • Noul guvern PNL e aproape vechiul guvern PNL

După ședința Biroului Executiv (BEX), PNL-iștii au anunțat că au aprobat lista neschimbată a miniștrilor împreună cu un program de guvernare ajustat, urmând ca premierul desemnat, Ludovic Orban, să le trimită către Parlament.

Potrivit surselor citate de G4Media, liberalii au eliminat din programul de guvernare obiectivele pe care consideră că le-au realizat deja – inclusiv digitalizarea ANAF.

Guvernul Orban 2 se pregătește de formare după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban, premierul demis, pentru a forma un nou guvern. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională legat de alegerea președintelui.

  • Gripa răpune încă două persoane. Bilanțul se ridică la 25 de victime

Încă două persoane au murit astăzi din cauza gripei, ceea ce crește numărul total al victimelor la 25, potrivit News.ro.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) transmite că una dintre victime este o femeie în vârstă de 64 de ani din județul Bistrița-Năsăud, în timp ce a doua victimă este o femeie de 66 de ani din județul Caraș-Severin.

  • Moștenirea Dragnea-Vâlcov: PSD nu renunță la OUG 114

PSD a respins în Senat prevederile OUG 1/2020, prin care PNL a încercat să modifice controversata OUG 114, lansată de guvernul condus de Viorca Dăncilă în decembrie 2018, potrivit Digi24.

OUG 1 era gândită pentru a elimina taxa pe activele bancare și cea de 2% pe care ar trebui să o plătească companiile din sectorul de energie; o altă prevedere pe care o modifica era obligația majorării capitalului social al administratorilor fondurilor de pensii.

În plus, aceasta conținea măsuri precum înghețarea punctului de amendă și înghețarea salariilor demnitarilor. Totuși, Senatul este doar prima cameră iar votul decisiv este la Camera Deputaților.

Chiar dacă OUG 114 a fost emisă de Guvernul Dăncilă, ea a fost mult promovată și asumată de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, dar și de Darius Vâlcov.

  • Muncitorii chinezi întorși în Buzău au fost izolați la domiciliu

Un număr de 12 muncitori chinezi care lucrează în piața locală au fost izolați la domiciliu timp de două săptămâni la întoarcerea în România, notează Mediafax.

Cei 12 care lucrează într-o fabrică din Pârscov, județul Buzău, s-au întors duminică în România după ce au petrecut sărbătorile în țara natală.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău a anunțat că niciunul dintre aceștia nu are semne de infecție cu coronavirus, dar medicii îi vor monitoriza. Pe lângă cei șapte muncitori, încă șapte persoane din Buzău sunt monitorizate după ce s-au întors recent din teritoriul chinez.

  • Modificări la Legea educației: Scade numărul de copii din clase; transportul va fi gratut

Numărul elevilor dintr-o clasă va scădea, în conformitate cu prevederile unui proiect de modificare a Legii educației adoptat astăzi de Parlament, conform HotNews.ro.

Proiectul ar lăsa mai mult timp la îndemâna cadrelor didactice, în contextul în care ar crește cu 10% timpul alocat acestuia, în detrimentul timpului alocat predării și evaluării programei școalare.

O altă prevedere aduce decontarea transportului pentru toți elevii și un consilier școlar la 500 de elevi – în condițiile în care astăzi un consilier se ocupă de 800 de elevi.

Pe o altă filieră, legea elimină exprimarea care preciza că o persoană nu poate avea mai mult de două mandate în funcția de rector universitar. Asta înseamnă că o persoană poate fi chiar și rector pe viață dacă va fi aleasă.