Ce mai e nou în România: Școlile se închid în perioada 11-22 martie; leul, la cel mai jos nivel din istorie în raport cu euro

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 9 martie, din România:

  • Toate școlile din România se închid în perioada 11-22 martie, cu posibilitate de prelungire

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis că toate unitățile de învățământ preuniversitar din România se vor închide în perioada 11-22 martie, a anunțat premierul interimar, Ludovic Orban.

„Încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri pentru a face față oricărei situații. Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, între 11-22 martie, inclusiv, cu posibilitate de prelungire. Este o măsură cu caracter preventiv. Primul argument este o creștere a riscului de intrare în țară a unor persoane din zone cu o largă răspândirii a virusului. Este vorba despre opt zile de curs. Grija este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare. Măsura se aplică doar pentru 8 zile de curs, am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție să aibă grijă de copii”, a declarat Orban.

De asemenea, ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus că momentan România nu se află în situația „de a nu avea paturi necesare”, aflându-se la primul scenariu împotriva răspândirii coronavirusului.

„Momentan suntem în scenariul 1 în România, când avem mai putin de 20 de cazuri de coronavirus. Nu suntem în situația de a nu avea paturile necesare. În România sunt 2.000 de locuri de terapie intensivă. În functie de evoluție declanșăm planul ulterior de măsuri la nivel sanitar”, a spus Victor Costache.

  • Leul s-a prăbușit la cel mai jos nivel din istorie în raport cu euro, la 4,8184

Leul a atins un nou minim istoric în raport cu moneda euro, Banca Națională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8184 lei/euro, potrivit Ziarul Financiar.

Cursul de schimb valutar al monedei naționale a ajuns pe piața valutară internațională până la 4,84 lei, înainte să fie readus la 4,806 lei.

  • Primarul sectorului 1 spune că va asigura din bugetul local tablete pentru profesori și elevi

Dan Tudorache, primarul sectorului 1, a declarat că în contextul în care şcolile se închid pentru a minimiza răspândirea coronavirus, educaţia trebuie continuată, astfel că vor fi asigurate din bugetul local tablete pentru profesorii și elevii din această zonă administrativă, conform Agerpres.

„Şcolile se închid, dar educaţia trebuie continuată! (…) Am avut discuţii cu colegii din primărie, despre ce măsuri putem lua, la nivel de administraţie publică locală, pentru continuarea educaţiei. Copiii nu pot sta degeaba, dacă această vacanţă impusă se va prelungi. Sunt unele soluţii simple (de exemplu bazate pe aplicaţii ca YouTube sau Facebook live), care nu necesită decât prezenţa în gospodărie a unui smartphone sau tabletă, cu conexiune la internet. Profesorii îşi fac conturi, lecţiile sunt predate live şi pot răspunde întrebărilor elevilor, în comentarii. (…) am decis că vom asigura din bugetul local tablete atât pentru toţi profesorii, cât şi pentru toţi elevii din sectorul 1, urmând să asigurăm tot necesarul logistic pentru a susţine cursurile on-line”, a postat Dan Tudorache pe pagina personală de Facebook.

  • PNL a aprobat candidaturile pentru primării și Consilii Județene

Partidul Național Liberal (PNL) a aprobat lista candidaților pentru alegerile locale, iar printre cei care sunt trimiși să candideze se numără și doi miniștri, Ion Ștefan și Costel Alexe.

Astfel, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, este trimis să candideze pentru primăria Municipiului Focșani, iar ministrul Mediului, Costel Alexe, va candida pentru postul de conducere CJ Iași.

Conducerea PNL a validat și candidatura lui Mihai Chirica pentru primăria Iași, în timp ce la București desemnarea candidaților a fost amânată pentru negocieri cu celelalte partide de dreapta, potrivit Digi24.

„Nu am validat candidaturile în câteva județe, cum ar fi Bihor, nu pentru că domnul Bolojan nu este candidatul care să câștige zdrobitor, ci pentru că mai așteptăm un sondaj. Nu am validat candidaturi în județe unde se poartă negocieri cu alte partide de opoziție, cum ar fi Galați, Brăila unde este necesar să se ajungă la o formulă politică de colaborare cu partidele de dreapta. De asemenea, au mai fost amânate validările în încă 3 județe din motive care țin tot de nevoia finalizării unor cercetări sociologice”, a spus Ludovic Orban la finalul ședinței.

  • Gabriela Firea ia primele măsuri împotriva răspândirii coronavirusului

Gabriela Firea, primarul Municipiului București, a anunțat primele măsuri împotriva răspândirii coronavirusului, printre care se numără suspendarea activității celor 14 teatre din administrarea Primăriei, iar meciurile echipei de handbal CSM București se vor desfășura fără spectatori. În cazul în care managerii nu respectă recomandările naționale și locale împotriva răspândirii coronavirusului vor fi demiși, potrivit Mediafax.

„Voi merge până la demiterea managerilor care nu respectă recomandărie şi deciziile”, a spus primarul Capitalei.

Gabriela Firea a subliniat că cele 14 teatre din administrarea Primăriei vor avea activitatea suspendată până la data de 31 martie. În acest timp, actorii, regizorii și personalul tehnic vor fi plătiți. De asemenea, aceștia vor lua parte doar la repetiții și pregătiri pentru proiecte culturale.

„Suspendarea concertelor, evenimentelor, manifestărilor de orice tip, cultural, sportiv, divertisment de către Opera Comică pentru Copii, Centrul Municipal pentru Seniori, Centru Municipal de Tineret, Compania Sportul pentru Toți, Palatele Brâncovenești, Sala Dales, Biblioteca Mitropolitană, Muzeul Literaturii și, de asemenea, Muzeul Municipiului București. Meciurile CSM se vor desfășura fără spectatori. Vor fi luate în continuare măsuri sporite pentru dezinfectare și decontaminare în toate mijloacele de transport în comun ale STB, autobuze, tramvaie, troleibuze. Măsuri sporite în spitalele administrate de Primăria generală a Capitalei, cele 19. Fac apel la conducerea ASSMB care se află în sală și la managerii tuturor spitalelor să nu facă rabat. Tot ceea ce se decide la Comitetul Național pentru Situații Speciale trebuie să fie respectat, precum și tot ceea ce se decide la nivel de Primărie a Capitalei”, a anunțat primarul Capitalei.