Ce mai e nou în România: Se poate vota la orice secție din țară și străinătate; ÎPS Teodosie, achitat definitiv

Foto: captură YouTube

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de vineri, 14 februarie, din România:

  • Românii pot vota la orice secție din țară și străinătate

Ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre schimbările prevăzute de OUG se numără dublarea numărului parlamentarilor din diaspora de la 6 la 12. De asemenea, diaspora va vota timp de trei zile.

În schimb, numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid, a unei alianțe electorale sau a unui candidat independent a scăzut la jumătate.

Ordonanța conține și articolul 84, criticat de social-democrați, care permite votul la orice secție. Astfel o persoană cu buletin de Maramureș sau Teleorman care se află în București în ziua alegerilor parlamentare poate vota la orice secție din Capitală. Practic asta înseamnă și că studenții din marile centre vor putea vota în orașul în care studiază, nu unde au domiciliu.

  • A murit fostul ministru Decebal Traian Remeș

Fostul ministrul al Agriculturii Decebal Traian Remeș a murit în locuința sa, după ce familia a cerut externarea. Directorul Spitalului Județean Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat pentru Mediafax că fostul ministru a fost internat în spital o perioadă îndelungată și a fost externat joi.

Decebal Traian Remeș a fost numit în funcția de ministru al Finanțelor în 1998, în guvernul Radu Vasile și a deținut această funcție până în 28 decembrie 2000. S-a întors la guvernare în aprilie 2007, când a fost numit ministru al Agriculturii. În luna octombrie a aceluiași an și-a dat demisia, la solicitarea premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Remeș a fost acuzat că a luat mită 15.000 de dolari de la un om de afaceri pentru a facilita mai multe contracte. La acel moment, o înregistrare video a momentului în care primea mită a fost prezentată la TVR.

  • Mircea Beuran, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul București a respins cererea DNA privind arestul preventiv pentru medicul Mircea Beuran. Judecătorii l-au plasat, în schimb, în arest la domiciliu. Decizia magistrațlor nu este definitivă.

Medicul este  acuzat că ar fi primit mită pentru a scoate la concurs un post de asistent la Facultatea de Medicină din București și pentru a se asigura că este câștigat de persoana care i-a dat banii. Cei 10.000 de euro ar fi ajuns la medic într-o cutie de cadouri în valoare de 35 de lei, spun procurorii în referatul prin care au cerut arestarea.

  • Arhiepiscopul Tomisului a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi prezentat documente false pentru a obține fonduri europene de 1,3 milioane de lei.

Deși procurorii au cerut condamnare cu suspendare, judecătorii au motivat achitarea explicând că „fapta nu există.”

„Lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de întuneric. Am crezut în Dumnezeu, căruia m-am încredințat cu slujirea mea. Am crezut în Justiție și iată că rezultatul este pe măsură. Știam că cele pentru care eram cercetat nu există. Păcat de osteneala celor ce au întors pe față și pe dos toate acele declarații și acuzații,” a declarat Teodosie, citat de Ziare.com

  • Unul dintre românii de pe nava Westerdam a plecat spre casă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că unul dintre cei 17 români aflați la bordul navei de croazieră Westerdam, ascostată în Regatul Cambodgiei în urma izbucnirii epidemiei de coronavirus, a plecat spre casă.

„Până la acest moment, un cetățean român a fost îmbarcat din Pnom Penh către România. Conform informațiilor comunicate de autoritățile locale, membrii echipajului (inclusiv cei 8 cetățeni români) vor rămâne la bordul navei Westerdam”, a transmis MAE într-un comunicat.