Ce mai e nou în România: Sorina Pintea scapă de arest; 9 pacienți infectați cu coronavirus

Sorina Pintea, dusă în fața magistraților Curții de Apel București. Foto: captură video

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de vineri, 6 martie, din România:

  • Sorina Pintea va fi cercetată în libertate

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, va fi cercetată în libertate în dosarul în care procurorii DNA o acuză de luare de mită. Curtea de Apel București a admis contestația făcută cu privire la măsura arestului preventiv, astfel că Pintea a primit control judiciar.

„Am cerut revocarea arestării fără alte măsuri, iar în subsidiar luarea măsurii controlului judiciar care să îi permită să meargă să se interneze direct în spital. Solicitarea ei nu e de a se duce acasă, ci de a se interna pentru a fi tratată de medici fără a-i fi frică de repercusiuni, fără să fie tratată sub presiune.

Analizele medicale de la Sfânta Maria au fost prezentate întâi cadrelor de poliţie şi apoi ei, ceea ce este inadmisbil”, a declarat Viorel Mocanu, avocatul Sorinei Pintea, potrivit Digi 24.

Fostul ministru al Sănătății a părăsit sediul Arestului Central cu o ambulanță. Sorina Pintea este acuzată că a luat mită 10.000 de euro și 120.000 de lei.

  • Alte două cazuri de coronavirus. Numărul pacienților infectați a ajuns la 9

Autoritățile au confirmat alte două cazuri de coronavirus pe teritoriul țării, astfel că numărul celor infectați a ajuns la 9.

Este vorba despre  un bărbat de 51 de ani, din județul Olt, care a intrat în contact cu bărbatul de 71 de ani, din Suceava, diagnosticat cu coronavirus după ce s-a întors din Italia. Cel de-al doilea caz este al unui bărbat de 40 de ani din Hunedoara, care se afla în izolare la domiciliu din 26 februarie, după ce revenise în țară din Italia.

  • Aplicaţie care permite transmiterea de imagini live de la locul intervenţiei către dispecerat, instalată pe tabletele din mașinile SMURD și cinci județe

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a instalat pe tabletele din mașinile SMURD din București și județele Ilfov, Bihor, Iași, Mureș și Timiș o aplicație care permite transmiterea live de imagini video de la locul intervenţiei către dispecerat, notează news.ro.

Măsura are ca scop o evaluare mai bună și mai rapidă a situației de la locul intervenției. Deocamdată au fost instalate aplicații pe 300 de tablete, urmând ca numărul mașinilor SMURD care vor beneficia de acest sistem să ajungă la 5.000.

  • Klaus Iohannis: „Este inadmisibil să mai avem tăieri ilegale de păduri”

Președintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de lansare a Campaniei Naționale de Împădurire „O pădure cât o țară.” Înainte de a planta un stejar, alături de Ludovic Orban și de ministrul Mediului, șeful statului a declarat că problema climei este foarte serioasă și că pădurile trebuie protejate și înmulțite.

„Pentru mine personal e o mare bucurie că putem să începem azi această campanie de replantare. Pădurile sunt aurul verde al României și acest aur trebuie protejat și înmulțit. Avem încă păduri care sunt foarte valoaroase. Avem păduri care pot fi exploatate, dar dacă ne uităm în jur, aici unde suntem astăzi este un rest din ce pe vremuri se numea Codrii Vlăsiei, care s-au întins cât vedeai cu ochii. Astăzi mai avem doar câteva zone mici unde este pădure.

Pădurea trebuie protejată. E inadmisibil ca în secolul 21 să avem tăieri ilegale masive. Și îi rog pe decidenți să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României. Instrumentele folosite de guvernele PSD s-au dovedit a fi insuficiente. E nevoie de protecție. E nevoie acolo unde au fost păduri pentru exploatare să se exploateze, dar în mod organizat și legal.

România se numără printre foarte puținele zone din Europa care mai are păduri virgine care trebuie protejate. Mai e o categorie foarte importantă de păduri, cea pe care începem acum să o plantăm.

E nevoie de mai multă pădure în România. Avem probleme de mediu. În ultimele zile s-a discutat de poluarea puternică de peste tot din România. Se știe că pădurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Pădurile curăță aerul, contribuie la un mediu mai sănătos, mai curat.

Trebuie să fim conștienți că problema climei este una foarte serioasă. Și pentru noi, mai ales în sudul țării, există pericolul să se formeze zone deșertice. Toate studiile au dovedit că cea mai eficientă măsură este plantarea de păduri.

Dacă vrem să combatem încălzirea globală, plantările sunt măsuri cu multe benificii. Este insuficient să replantăm, să refacem pădurea în zonele unde a fost tăiată. E nevoie să creștem semnificativ suprafața împădurită a României”, a spus Iohannis.

  • Autostrada Unirii ar putea fi gata în 2026-2027

Ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că autostrada A8 (Autostrada Unirii) ar putea fi gata în 2026-2027, notează Mediafax.

„Anulăm o mizerie parteneriat public-privat gândită de Vâlcov și alți meseriași care nu se gândeau nicio clipă că vor putea realiza acest obiectiv și se gândeau la alte lucruri. Nu-mi pot imagina ca în calitate de beneficiar poți modifica legea din pix și să scrii că nu mai este nevoie de studiu de fezabilitate, ci doar o documentație realizată în birou de fostul șef al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, un studiu de oportunitate și să dai în mana antreprenorului inclusiv comanda”, a spus Bode.