Ce mai e nou în România: Un italian cu coronavirus a călătorit în România; Orban și-a depus mandatul de premier

Foto: Pixabay

Redacția cemaienou.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 25 februarie, din România:

  • Un italian cu coronavirus a tranzitat România

Un bărbat italian care s-a aflat în vacanță săptămâna trecută la Craiova, a fost depistat pozitiv marți, cu COVID-19.

„În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri. Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică al IGSU.

Bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în data de 18 februarie, perioadă în care acesta a fost în România, a locuit în județul Gorj unde a intrat în contact cu rudele soției sale.

Persoanele care sosesc în România din alte zone afectate de coronavirus (provincia Hubei din China, cele 11 localități din Italia sau nava Princess Diamond) vor fi ținute în carantină timp de 14 zile.

„Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanții Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcționa un telverde care va putea fi apelat de către cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus” a spus ministrul Costache.

Cei care nu respectă această decizie, vor suporta sancțiuni penale. Totodat[, tema de coronavirus i-a îndemnat pe mulți români să recurgă la cumpărături masive în supermarketurile locale.

  • Orban și-a depus mandatul de premier

Ludovic Orban se retrage oficial din funcția de premier al României. Anunțul a fost făcut de Președintele României, Klaus Iohannis.

„În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament, pentru Cameră și Senat, prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunțe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, știm, am spus și ieri – se datorează, această situație, PSD-ului”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Șeful Statului a anunțat că miercuri vor avea loc consultări cu partidele în vederea desemnării unui nou premier.

  • Firea renunță la Vinieta Oxigen

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei va renunța la taxa care urma să fie introdusă pentru mașinile poluante, în București. Edilul spune că acest lucru vine pe fondul unui presupus val de respingere a populației. Concret, Gabriela Firea i-a întrebat pe români prin intermediul rețelelor sociale dacă sunt de acord sau nu cu introducerea Vinietei Oxigen.

„Decizia este – chiar dacă o spun cu sufletul neîmpăcat, dar cu respect față de cetățenii care mi-au scris – să renunț la vinieta. Se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General, în luna martie, pentru anularea deciziei luate anul trecut. Nu abandonez proiectul pentru că el cuprinde mai multe proiecte, plantarea de copaci, achiziţionarea de mașini mai puţin poluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor poluante, străzi, poduri pasaje”, a spus Primarul Capitalei, potrivit ziare.com.

  • Euro, un nou maxim istoric

Moneda europeană a atins marți un nou record pe piața valutară, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8079 lei/euro, o majorare cu +0.0055 Lei. Leul a intrat pe o tendință de depreciere în utlimele zile în contextul în care au existat mai multe dezechilibre din punct de vedere politic. O altă cauză își are fundamentul în temerile create pe piețele financiare globale, din pricina coronavirusului, potrivit ZF.

  • Șerban Nicolae, propunerea PSD pentru șefia Senatului

Senatorul PSD, Șerban Nicolae este propunerea venită din partea social-democraților pentru funcția de Președinte al Senatului. Din partea PSD au mai candidat Titus Corlățean (președinte interimar al Senatului) și Niculae Bădălău. Cele mai multe voturi, însă, le-a obținut Serban Nicolae, scrie Agerpres.

Liberalii au propus-o pe Alina Gorghiu, actual vicepreședinte al Senatului.
Alegerea unui Președinte al Senatului vine pe fondul unei cauze de neconstituționalitate invocate de CCR privind numirea din septembrie 2019 a lui Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului. Acesta a demisionat ulterior.

  • Scumpirea excesivă a măștilor, analizată de Consiliul Concurenței

În contextul în care măștile chirugicale de care românii au nevoie au ajuns să coste exagerat de mult, Consiliul Concurenței investighează acum comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

„La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat. Ca urmare, investigăm comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în contextul majorării excesive a preţurilor acestora”, a declarat pentru News.ro, Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei.

Companiile care încalcă legea sunt pasibile de amenzi care pot ajunge până la valoarea a 10% din cifra de afaceri.