Confirmarea unui medic român: Noul coronavirus a ajuns în România într-o formă mai blândă

Foto: Darko Stojanovic/ Pixabay

Coronavirusul face parte dintr-o familie de virusuri care provoacă infecții ce se transmit de la om la om. Infecțiile variază și pot manifesta fie ca o răceală comună, fie mai sever, prin debutul unor probleme respiratorii, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (numit MERS-CoV) sau Sindromul Respirator Acut (SARS-CoV), potrivit definiției oferite de OMS.

COVID-19 este o tulpină nouă a coronavirusului, descoperită în decembrie 2019, la om, care s-a manifestat pentru prima dată în regiunea Wuhan, din China.

Cele două tulpini ale COVID-19

Un studiu realizat de două echipe de cercetători din Shanghai și Beijing indică faptul că procesul de căutare a unui tratement eficient de combatere a COVID-19 este îngreunat de faptul că virusul în cauză a suferit mutații genetice.

Sursa foto: Fusion Medical Animation/ Unsplash

Medicul român Dr. Olga Simionescu explică faptul că în urma mutațiilor, virusul s-a desprins în două serotipuri, unul care poartă denumirea L, fiind cel agresiv, iar celălalt este S, adică forma mai blândă, cea clasică. Dr. Olga Simionescu precizează într-o postare pe Facebook că deși virusul poate afecta orice populație, în China și respectiv Italia s-a răspândit serotipul L, în vreme ce în România se manifestă serotipul S, adică cel blând.

Specialistul este de părere că diferitele forme de manifestare ale bolii nu țin cont doar de imunitatea fiecărui om în parte, ci și de existența acestor două tulpini.

„Deși virusul poate afecta orice populație, se pare că în Wuhan (de unde a pornit) și în Italia a fost serotipul L, iar în România serotipul S. Această este legată de susceptibilitatea genetică a populației, virusul nou corona intrând în celulă omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei).

Există contestatari ai teoriei mutationale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv că din lanțul lung de nucleotide (30000) doar câteva ar fi afectate. Însă eu cred că formele diferite de boală nu țin doar de imunitatea individului, ci și de aceste două tulpini”, a transmis Dr. Olga Simionescu, profesor universitar doctor la Catedra de Dermatologie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și manager al Clinicii Dermatologie I a Spitalului Colentina din Capitală.

Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că începând de luni, 16 martie va instaura stare de urgență națională pentru ca autoritățile să poată gestiona cât mai bine situația privind combaterea coronavirusului.

Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară”, a transmis sâmbătă, Klaus Iohannis.

Președintele asigură românii de faptul că autoritățile române își derulează activitățile corespunzător. Șeful Statului a promulgat totodată și legea care le permite românilor care au copii de vârstă școlară să rămână acasă, în contextul în care școlile au fost deja închise.

România a intrat de sâmbătă, în jurul prânzului în scenariul al treilea privind situația coronavirusului, în contextul în care numărul îmbolnăvirilor a depășit cifra 100. Pâna la momentul transmiterii acestui material, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 113 persoane infectate, în vreme ce nouă au fost vindecate.