Coronavirusul se răspândește rapid? La fel și rasismul și xenofobia

Foto: Adli Wahid/ Unsplash

Coronavirusulul se răspândește cu o viteză care pe mulți îi sperie. Fie că sunt americani, italieni, belgieni sau români, oamenii au tendința să blameze, să arate cu degetul către naționalitatea care s-a confruntat prima dată cu acest lucru și de la care a pornit. Este, pentru unii, varianta cea mai simplă.

„Chinezii sunt de vină. Dacă nu erau ei cu coronavirusul lor, eram bine acum”. Este doar unul din exemplele de comentarii pe care care mediul virtual le găzduiește, prin diferite rețele sociale.

Atacurile nu s-au limitat doar la social media, ci au fost transpuse în scurt timp și în realitate. Nu mai e un secret faptul că oamenii au început să se îndepărteze pe stradă, la semafor sau în centre comerciale de cetățenii cu origini asiatice. Inclusiv reportajele realizate de televiziunile locale au arătat cum românii evită să mai intre în buticurile chinezești, de teama unui posibil contact cu COVID-19. Imigranții chinezi care s-au stabilit deja de ani de zile în România, dar și în multe alte state din lume, par să fie acum o mare amenințare pentru cei din jur. Convingerile rasiste manifestate de cei din jur se reflectă pe nedrept asupra lor.

Coronavirus, limita dintre precauție și rasism

Coronavirusul a declanșat un adevărat val xenofob care s-a răspândit treptat, în toată lumea, aproape la fel de rapid ca noul virus, COVID-19. E ca și când oamenii ar avea nevoie de un manual în care să li se explice că nu toți asiaticii sunt chinezi, în vreme ce nu toți chinezii sunt purtători de coronavirus. Ignoranța și dezinformarea au condus către atacuri rasiste în mai multe zone ale lumii.

„Toate bolile de pe Pământ vin din China”, spune un american într-un metrou din Los Angeles (SUA), în timp ce îi numește „murdari” pe chinezi.

„Noi, comunitățile întregi de asiatici suntem priviți ca pe o amenințare”, spune Tanny Jiraprapasuke, femeie cu origini din China, dar născută și crescută în Los Angles, potrivit CNN.

Situații similare au loc și pe continetul european, în state precum Germania, Franța sau Belgia, unde o tânără de 15 ani, cu origini care izvorăsc pe jumătate din China spune că anumite persoane pe strada au început să latre către ea, adăugând observații de genul „Voi, chinezii, îl meritați (n.red. coronavirusul) pentru că mâncați lucruri ciudate”.

Foto: Dimitri Karastelev /Unsplash

The Guardian scrie povestea unui thailandez în vârstă de 24 de ani care locuiște în Marea Britanie. Pawat Silawattakun a fost jefuit și agresat fizic ulterior de doi adolescenți, care înainte de a iniția aceste agresiuni l-au strigat insistent folosind apelativul „Coronavirus! Coronavirus!”.

Tânărul thailandez este consultant fiscal și s-a mutat din țara natală, în Londra, de mai bine de 10 ani. Într-o după-amiază, când se întorcea acasă, Pawat Silawattakun a fost atacat pe una din străzile din apropierea casei lui, sub ochii numeroșilor trecători care nu au intervenit.

„Tocmai ce coborâsem din autobuz, la Fulham când am auzit un sunet slab îndreptat spre mine, din stânga mea, de pe strada. Am decis să-mi dau căștile jos și imediat după asta, am auzit cum niste băieți strigau către mine <<Coronavirus, coronavirus!>>, în timp ce mă filmau. Nu am avut suficient timp să le spun să se oprească, fiindcă m-am trezit că unul din ei îmi smulsese căștile de la gât”, povestește Pawat Silawattakun, într-o postare pe Facebook.

Lucrurile au escaladat rapid. Din dorința de a lămuri situația, Pawat s-a îndreptat către unul din ei întrebându-l de ce a făcut asta. Ce a urmat, a fost o lovitură puternică primită de thailandez și o baltă de sânge. Din nefericire, simțul civic al trecătorilor nu s-a activat decât la vederea acestei imagini, în ciuda strigătelor de ajutor pe care Pawat le lansase.

Într-un final, doi oameni l-au ajutat și i-au chemat un Uber pentru a putea ajunge cât mai repede la spital.

Pe fondul unor partide de extremă dreapta care par să ia amploare în tot mai multe state din Europa, odată cu ele se adâncește și mai mult divizunea dintre oameni. La acest lucru se adaugă și faptul că oamenii sunt cei mai vulnerabili în fața morții, aceasta fiind una din temerile primare tot mai accentuate, de la declanșarea coronavirusului și până în prezent.

Un studiu global realizat de Ipsos MORI arată în ce măsură oamenii din mai multe țări își pot schimba comportamentele din cauza amenințării COVID-19. Datele analizate indică faptul că 14% din respondenți au spus faptul că evită contactul cu persoane originare din China sau cu origni și aparențe care provin din țara condusă de Xi Jinping.