Ce efecte are coronavirusul: Bursele lumii scad; producătorii auto vor să își scoată muncitorii din Wuhan; investitorii se refugiază

Controversatul coronavirus, care s-a răspândit începând din China, a generat un val de panică și efecte negative la nivel global, în contextul în care bilanțul morților a ajuns la 80 de persoane, cu aproape 2.800 de persoane infectate.

Virusul s-a răspândit deja în Thailanda, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore, Columbia, Brazilia, Australia, Mexic, cu un caz suspectat în SUA și un caz confirmat astăzi în Sri Lanka de către ministrul Sănătății al țării.

Efectele coronavirusului asupra burselor

Bursele europene sunt afectate de panica ce s-a creat în jurul răspândirii coronavirusului, pentru că incertitudinea și blocajele afectează de fiecare dată „universul” investițional.

Acestea au înregistrat cea mai slabă ședință de tranzacționare din data de 2 octombrie până astăzi, cu indicele Stoxx 600 care a închis pe o scădere de 2,3%.

Atât indicele bursei germane Dax, cât și indicele bursei francize Cac 30, au înregistrat scăderi de 2,7%, în timp ce bursa de la Londra, cu indicele FTSE 100, a scăzut cu 2,4%.

Indicele BET al bursei de la București a închis ședința de luni pe o scădere de 1,12%, însă dimensiunea redusă a bursei românești o face mai puțin predispusă la astfel de șocuri.

În Europa, scăderile au fost pe toate fronturile, întrucât toate sectoarele care compun indicele Stoxx – adică cele mai mari 600 de companii din Europa – au încheiat ședința de tranzacționare pe scădere. Potrivit datelor Factset, citate de FT, 5,4% din veniturile totale ale acestor companii sunt obținute pe piața din China.

Este mai greu de estimat la această oră ce efecte are coronavirusul asupra burselor din SUA, întrucât ședința de tranzacționare pe acel fus orar a început la ora 16.00 (- ora României) și se termină la ora 23.00.

Cu toate acestea, urmărind ce efecte are coronavirusul până acum, indicele S&P 500, reprezentând cele mai mari companii americane, se tranzacționa la ora transmiterii acestei știri în scădere cu 1,2%, îndreptându-se spre cea mai proastă ședință din ultimele două luni. În același timp, indicele Nasdaq – specific companiilor de tehnologie – fluctuează și se tranzacționează pe o scădere de 0,5% după ce pierduse 2% din valoare la înceutul ședinței.

Controversatul indice VIX – supranumit „indicele fricii” pentru că măsoară sentimentul de panică din piața financiară – a înregistrat o creștere de 3,4%, cea mai mare din octombrie.

Investitorii se refugiază în aceste momente de incertitudine, iar tendința se vede în prețul aurului, care a crescut cu 0,7% până la 1.582 dolari per uncie. Aurul este un „activ sigur” (n.eng: „safe heaven”) și este folosit de investitori în mod tradițional drept refugiu în perioade de incertitudine.

Efectele coronavirusului asupra producătorilor auto

Mai mulți producători auto plănuiesc să înceapă aducerea angajaților expați pe care îi au în diverse fabrici și facilități localizate în regiunile chineze afectate de coronavirus. Printre acestea se numără Nissan, grupul francez PSA – compania-mamă a Peugeot – și Renault, potrivit publicației americane.

În același timp, producătorul japonez Nissan se pregătește să-și trimită acasă angajații din Wuhan, epicentrul epidemiei, cu un zbor guvernamental, potrivit unui anunț al unui purtător de cuvânt al companiei.

Grupul francez PSA încearcă să îi evacueze pe angajații care nu sunt de naționalitate chineză din cele trei facilități de producție din regiune. Plănuiește să scoată 38 de oameni, printre care expați și familiile lor, și să îi ducă în Franța, unde îi vor pune în carantină.

Renault colaborează cu autoritățile franceze pentru a le oferi expaților din Wuhan opțiuni de a părăsi temporar țara.

Fabricile erau deja închise pentru sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, pentru care festivitățile au fost anulate, dar nu este clar încă dacă aceste fabrici se vor redeschide la începutul lunii februarie.