Marcel Boloș face 4 proiecte strategice de 600 milioane euro pentru a ne aduce în secolul 21, inclusiv un Institut de Inteligență Artificială

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, vrea să aducă România în secolul 21 și pregătește patru proiecte strategice de cercetare estimate la 600 de milioane de euro, potrivit G4Media.

Printre proiectele pe care le propune ministrul PNL se numără și un Institut de Inteligență Artificială – un domeniu în care țările lumii au început să investească sume masive, precum China, care a anunțat că vrea o industrie de inteligență artificială de 1 triliard de dolari.

Pe lângă înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru robotică, automatizări industriale și IT, ministrul propune înființarea unui Institut pentru Tehnologiile Viitorului – care ar studia inovații precum nanotehnologie, microelectronică, fotonică și altele.

Înființarea unui institut de cercetare pe medicină genetică și obținerea vaccinului tetravalent la Institutul Cantacuzino reprezintă celelalte două proiecte. Fiecare dintre proiecte ar fi estimat la 150 de milioane de euro.

„Nu va fi suficient pentru România să-și dezvolte proiectele de infrastructură de transport dacă nu face ceva din perspectiva viitorului. Altfel vom rămâne o țară cu un specific pronunțat pe consum. Trebuie să depășim acest stadiu și să ne creăm potențial de business în zonele economice cu valoare adăugată mare, mai ales că resursa umană există”, a explicat Marcel Boloș, în interviul acordat G4Media.

Aceste proiecte ar fi fost deja prezentate premierului Ludovic Orban și urmăresc finanțare din bugetul UE 2021 – 2027.

În același timp, China a anunțat încă din 2018 că vrea să construiască o industrie de inteligență artificială de 1 triliard de dolari, potrivit CNBC.

Guvernul din Tianjin, o regiune apropiată de Beijing, a anunțat că vrea să creeze un fond de 5 miliarde de dolari prin care să susțină dezvoltarea de inteligență artificială.

Astfel, în a doua cea mai mare economie din lume ia naștere un ecosistem de finanțare a activității de cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificială, cât și a companiilor care dezvoltă soluții business ce pot fi scose pe piață.  În acest context, China are și o serie de mari companii private de tehnologie precum Alibaba și Tencent.

De asemenea, în SUA există cei mai proeminenți dezvoltatori de inteligență artificială din lume, cu giganți precum IBM, Google și Microsoft implicați în inovație. Spre exemplu, Google a reușit în ultimii 10 ani să introducă inteligența artificială în toate produsele sale, pe care le folosim în fiecare zi: de la Google Search și până la Google Maps sau YouTube.