România a exportat armament și echipamente militare de peste 100 de milioane de euro în primele 9 luni din 2019

Foto: Forțele Terestre

România a exportat armament și echipamente militare în valoare de 109 milioane de euro în primele 9 luni din 2019, potrivit datelor publicate de Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Statele Unite ale Americii și Israelul au rămas principalele destinații pentru export. Suma totală investită de cele două țări în achiziții de produse militare fabricate în România se ridică la 74 de milioane de euro, adică 68% din valoarea totală a exporturilor.

Exporturi în SUA – 58,5 milioane de euro (48,1% din total). Americanii au cumpărat, între altele, 6.410 puști semiautomate, 15 puști cu lunetă și încărcătoare, seturi de componente pentru arme de asalt, aruncătoare de grenade antitanc de calibru 73 mm, lovituri antitanc cal. 73 mm, cartușe, 12.730 de pistoale, piese de schimb pentru mitraliere și piese și componente mecanice prelucrate pentru aeronave militare.

Exporturi în Israel – 21,7 milioane de euro (19,9% din total). România a vândut statului din Orientul Mijlociu, între altele, componente pentru vehicule militare de teren, subansamble electronice pentru aeronave militare, sistem de antrenament pentru lupta „pe viu”, componente optice pentru echipament de formare și de imagini și contra-acțiune și software pentru echipamente de testare şi verificare.

Printre clienții mai neobișnuiți ai României se numără Zambia, care a cumpărat simulatoare pentru echipamentul piloților în valoare de 3,4 milioane de euro, dar și Republica Djibouti, care a avut nevoie de reparații în regim de perfecționare activă pentru 4 elicoptere militare de supraveghere și recunoaștere. Costul reparațiilor s-a ridicat la 4,1 mil. euro.

Alte destinații importante pentru export: Bulgaria (8,5 mil. euro), Elveția (4,6 mil. euro), Afganistan (2,8 mil. euro), Turcia (2,6 mil. euro), Germania (2,2 mil. euro) și Marea Britanie (1,9 mil. euro).

În aceeași perioadă a anului trecut, statul român a efectuat activități de intermediere între Israel și India (o staţie de testare şi depanare automată și 3 adaptoare pentru sisteme vizuale – 2,3 milioane de euro), între Africa de Sud și India (16 echipamente pentru aeronave militare și 7 kituri echipamente de producție pentru aeronave militare – aproximativ 453.000 de euro) și între Africa de Sud și Argentina (2 echipamente destinate aeronavelor militare – aproximativ 55.000 de euro).

Activitățile de intermediere presupun:

  • negocierea sau organizarea tranzacţiilor care presupun exportul, importul ori transferul de produse militare dintr-o ţară terţă către o altă ţară terţă;
  • cumpărarea, vânzarea, exportul sau transferul de produse militare aflate în proprietatea sa, dintr-o ţară terţă către o altă ţară terţă.

De asemenea, s-au emis licențe pentru armament și echipamente militare în valoare de 110,7 milioane de euro și s-au efectuat 56 de operațiuni de tranzit, valoarea produselor tranzitate pe teritoriul României ridicându-se la aproximativ 87 de milioane de euro.

În 2018, România a exportat armament și echipamente militare în valoare de aproape 195 de milioane de euro. În 2017, valoarea totală a exporturilor de produse militare s-a ridicat la 192,8 mil. euro, iar în 2016 la 180,8 mil. euro.