Donald Trump s-a adresat națiunii, după atacul Teheranului asupra bazelor militare americane din Irak: „Iranul pare că dă înapoi”

Donald Trump a anunțat, miercuri, că niciun cetățean american nu a fost ucis în atacurile cu rachete lansate de Teheran asupra bazelor militare din Irak. Într-un discurs care nu îl caracterizează, președintele SUA a afirmat că „Iranul pare că dă înapoi” și că va impune măsuri economice dure împotriva acestei țări.

Pe fondul creșterii îngrijorării cu privire la o posibilă confruntare militară în Orientul Mijlociu, Donald Trump a apărut la pupitrul de la Casa Albă cu o întârziere de jumătate de oră, flancat de membrii Cabinetului și de ofițeri militari.

„Iranul pare că dă înapoi, ceea ce e bine pentru toate părțile implicate și pentru întreaga lume”, a declarat președintele SUA, citind de pe teleprompter. „Cât timp voi fi președinte, Iranului nu i se va permite să dezvolte arme nucleare. Sub comanda mea, armata SUA a eliminat unul dintre cei mai atroce teroriști din lume, Qassem Soleimani. El a planificat și condus operațiuni care au ucis sute de cetățeni americani, civili și militari. Plănuia noi atacuri asupra unor ținte americane, dar l-am oprit. Trebuia lichidat cu mult timp în urmă. Am transmis un semnal puternic teroriștilor”, a adăugat Trump.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că va cere NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu și că e timpul ca țări precum Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și China să înțeleagă și „să recunoască realitatea că Iranul trebuie să renunțe la ambițiile nucleare și la susținerea terorismului.”


„SUA vor impune imediat noi sancțiuni economice asupra Iranului, care vor rămâne în vigoare până când regimul iranian își va schimba abordarea. Tupeul Iranului a crescut după acordul nuclear prostesc semnat în 2015, când a primit 150 de miliarde de dolari cash. Acordul le-a permis să-și umple cuferele cu bani. În loc să mulțumească Americii, au început să cânte ”Moarte Americii” și să sponsorizeze terorismul în regiune. Atacul de noaptea trecută a fost realizat cu banii furnizați de fosta administrație de la Casa Albă. Iranul are posibilitatea să își reia programul nuclear, dar trebuie să renunțe la ambițiile nucleare și la susținerea terorismului. A venit timpul ca Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și China să recunoască această realitate și să se rupă de Iran.

Trebuie să colaborăm pentru a face lumea un loc mai sigur. Trebuie să încheiem un acord care să permită Iranului să prospere. Iran poate fi o țară măreață. Pacea și stabilitatea nu pot să învingă în Orientul Mijlociu câtă vreme Iran încurajează protestele și instabilitatea. Voi cere NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. Forțele americane sunt mai puternice ca niciodată. Suntem puternici, rapizi și letali. Avem în fabricație rachete hipersonice. Nu înseamnă că vrem să le folosim. Nu vrem să le folosim. Forța economică și militară a SUA este cea mai mare”, a mai spus președintele SUA, precizând că trupele americane au distrus organizația teroristă Stat Islamic și l-au ucis pe liderul grupării, Abu Bakr al-Bagdadi.

La finalul discursului, Donald Trump s-a adresat poporului iranian și liderilor de la Teheran, cărora le-a transmis că „SUA sunt dispuse să facă pace.”

„Vrem să aveți un viitor prosper și liniștit, pe care îl meritați. SUA sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru.”