Marea Britanie admite că jocurile de noroc sunt o problemă socială și interzice utilizarea cardurilor de credit în cazinouri

Guvernul britanic decide să interzică utilizarea cardurilor de credit în cazinourile fizice și cele online, în contextul în care aproape o treime din populația țării se confruntă cu problema jocurilor de noroc.

Astfel, milioanele de oameni care pariază în Marea Britanie, de la casele pariuri sportive și până la cazionuri, nu vor mai avea voie să utilizeze cardurile de credit în acest sens, în contextul noii legislații proiectate pentru a preveni consumatorul din a se îndatora, potrivit Reuters.

Comisia pentru Jocuri de Noroc din Marea Britanie, autoritatea de reglementare în acest sector, a anunțat marți legislația, urmând ca aceasta să intre în vigoare începând cu data de 14 aprilie. Noile reguli se aplică atât pentru produsele online, cât și pentru cele offline – cu excepție biletele de loterie vândute la tejghea.

Estimările arată că aproximativ 24 de milioane de adulți pariază în Marea Britanie, dintr-o populație totală a țării de peste 65 de milioane de persoane. Dintre aceștia, aproximativ 10,5 milioane de adulți pariază online.

O cercetare a Comisiei cataloghează 22% dintre pariorii online care utilizează carduri de credit drept „pariori problemă.”

„Utilizarea cardurilor de credit pentru pariuri poate face foarte mult rău pe plan financiar. Interdicția pe care am anunțat-o astăzi este concepută să minimizeze riscul consumatorilor de a-și face rău, mergând la pariuri cu bani pe care nu îi au”, spune Neil McArthur, șeful Comisiei pentru Jocuri de Noroc.

În Marea Britanie există clinici unde oamenii care au o problemă cu jocurile de noroc pot merge pentru a primi ajutor. BBC scria în septembrie 2019 că britanicii au cheltuit echivalentul a 18,8 miliarde de dolari pe jocuri de noroc în perioada octombrie 2017 – septembrie 2018, în conformitate cu datele de la autoritatea de reglementare.

Pariurile online reprezintă 38,8% din totalul cheltuit de britanici în industrie, adică aproximativ 7,3 miliarde de dolari.

Cercetările realizate de o fundație din Victoria, Australia, arată că problemele cu jocurile de noroc coincid adesea cu afecțiuni psihice la persoanele dependente.

Deși discuția din jurul jocurilor de noroc nu a căpătat încă amploare în spațiul public din România, experții încep să atragă atenția asupra fenomenului.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică din România,  a publicat în decembrie în ZF o analiză care arată că în mediul rural numărul de agenții de pariuri şi jocuri de noroc a crescut cu aproape 2.000 între 2015 şi 2018, până la circa 15.000 de unităţi, în schimb numărul de farmacii a scăzut cu 200, până la circa 4.500 – în conextul în care acesta încearcă să ilustreze direcția în care se îndreaptă România, în statistici.