Arhiepiscopul Justin Welby, liderul mondial al Bisericii Anglicane: „Biserica este încă foarte rasistă din punct de vedere instituțional”

Foto: captură YouTube

Justin Welby, liderul mondial al Bisericii Anglicane – omologul „Preafericitului” (eng: The Most Reverend) – a recunoscut că Biserica pe care o conduce este „încă foarte rasistă din punct de vedere instituțional”, conform declarațiilor sale de joi, citate de BBC.

Biserica Anglicană a votat că își cere scuze pentru „rasismul conștient și inconștient experimentat de nenumărați afroamericani (n.red: în document – „Black”), asiatici și etnici din alte minorități”, în ultimele șapte decenii.

Într-o întâlnire a Sinodului General, organul deliberativ și legislativ tricameral al Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a spus că se simte „rușinat” de istoria plină de rasism a bisericii.

În cadrul Sinodului, membrii au votat că își cer scuze pentru acțiunile din trecutul bisericii și că vor „să elimine toate formele de rasism conștient sau inconștient.”

Biserica Anglicană a mai publicat și o declarație în care se referă specific la modul în care instituția a beneficiat de venirea oamenilor din alte țări, în special din Jamaica și din Indiile de Vest – membre în Comunitatea Națiunilor, cunoscută mai bine drept Commonwealth – în Marea Britanie, notează Time.

În timp ce toți acești oameni veneau la apelul britanicilor de a-I ajuta să reconstruiască regatul după război, i-a discriminat grav începând cu anii `40 și continuând în toate aceste decenii.

Acești imigranți au devenit cunoscuți în cultura britanicilor drept „Generația Windrush”, numiți astfel după nava HMT Empire Windrush care a adus oameni în Marea Britanie în 1948.

Pe acea navă se aflau peste 1.000 de pasageri care au venit să ajute Marea Britanie, dintre care 802 au declarat că veneau „de undeva din Caraibe”, așa cum notează Time.

După cum subliniază chiar declarația Bisericii, mulți dintre acești oameni – precum și miile de descendenți, la un loc cu generațiile următoare care au migrat din Indiile de Vest în Marea Britanie – s-au confruntat cu „un rasism șocant în parohiile bisericești, precum și în restul societății.”

Declarația subliniază povestea unei anume Doreen Browne, care a ajuns alături de mama ei din Barbados în Londra în 1956 după o călătorie de 14 zile, când avea doar 16 ani.

Browne a povestit în diferite ocazii că mama ei s-a confruntat cu un rasism „extrem de nedrept.” Își amintește că preotul nu i-a permis mamei să intre în biserica din Londra nici măcar pentru slujba de duminică.

Cum deportezi sau încarcerezi 164 de oameni din greșeală

La aniversarea de 70 de ani a sosirii ambarcațiunii Windrush în Marea Britanie, un scandal a zdruncinat întreaga țară.

O investigație a scos la suprafață faptul că guvernul britanic a deportat sau încarcerat în mod eronat 164 de membri ai Generației Windrush, conform The Guardian.

Din cauza unor modificări aduse în 1973 la legea imigrației, oamenii care se stabiliseră la acel moment în Marea Britanie primiseră drept să rămână în țară pe termen nelimitat, dar nu au primit niciodată documente pentru a o demonstra.

Patru decenii mai târziu, multora dintre ei li s-a refuzat statutul de rezident și au fost deportați din cauza acestei hibe administrative, din cauza politicilor instaurate de guvernul Conservator din Marea Britanie.

Cei afectați au declarat că s-au simțit trădați și de „de parcă n-ar fi existat”, relatează publicația britanică.

Amber Rudd, care era atunci Secretar de Interne, și-a cerut scuze și a demisionat din cauza scandalului izbucnit în 2018 – nemulțumirea a fost alimentată de „mediul ostil” creat de guvern pentru imigranți prin politicile adoptate.

Printre acestea: imigranții trebuie să facă dovada cetățeniei lor și a statutului de rezident în fața angajatorului, în sistemul de sănătate (NHS – National Health Service), în fața proprietarilor, precum și a autorităților.

Aceste politici au fost instaurate de predecesoarea lui Rudd la Interne, Theresa May, care spunea în 2012 că vrea să „cultive un mediu ostil pentru migrația ilegală.”

Șase ani mai târziu, din poziția de premier al țării de data asta, Theresa May își prezenta scuzele liderilor din Caraibe cu privire la controversa deportărilor eronate.

Un an mai târziu, guvernul britanic a anunțat că va plăti 259 de milioane de dolari drept compensație pentru cei afectați de acest scandal.