UPDATE – Coronavirusul la nivel global: Peste 5.814 de morți și 155.829 de persoane infectate cu COVID-19

Sursa foto: Macau Photo Agency/ Unsplash

Update 14 martie – Numărul îmbolnăvirilor crește în continuare. Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 155.829. Totodată, 5.814 și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu COVID-19.

În România, Președintele Klaus Iohannis a spus că de luni, 16 martie va instaura stare de urgență națională, în contextul în care 116 români au fost infectați cu noul coronavirus, dintre care 27 doar în această zi. Totodată, statul român a intrat în scenariul cu numărul 3, dat fiind faptul că numărul îmbolnăvirilor a depășit cifra 100.

În total, 9 persoane s-au vindecat până acum, în urma contactului cu COVID-19.

Update 13 martie -La nivel global, 140.214 de oameni au intrat în contact cu COVID-19, în vreme ce alte 5,123 de persoane și-au pierdut viața din cauza infectării cu coronavirusul. 70.733 de persoane s-au vindecat.

În România, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 81, în timp ce șase persoane sunt vindecate. Alte 2298 de persoane se află în carantină.

Update 12 martie – Situația actuală a pandemiei de coronavirus, din întreaga lume arată că 129.590 au luat contact cu coronavirusul, în vreme ce 4.749 și-au pierdut viața. Totodată, 68.670 de persoane s-au vindecat după ce au intrat în contact cu COVID-19, arată datele furnizate în timp real de platforma worldometers.com.

Dintre îmbolnăvirilor de la nivel global, cele mai multe persoane- 80.793 se află în China Continentală, iar alte 12.462 în Italia, scrie CNN.

România se confruntă oficial cu 50 de cazuri de infecții cu coronavirus, în timp ce 6 persoane s-au vindecat. Alte 1.556 de persoane se află în prezent în carantină. Situația în timp real, din România poate fi consultată aici.

Update 11 martie Update (21:05)– Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de pandemie.

Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, au spus liderii Organizației. 

Update (14:20)- Numărul total al îmbolnăvirilor de coronavirus a urcat la 121,140, în timp ce cel al deceselor a ajuns la 4,375. Totodată, alte 66,895 de persoane s-au vindecat după ce au intrat în contact cu acest virus.

Situația epidemică (COVID-19) din România arată 32 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus, în vreme ce șase români s-au vindecat. Alte 487 de persoane se află în carantină.

Comitetul pentru Situații de Urgență a impus în România noi restricții, care includ ca firmele cu peste 99 de angajați să decaleze programul de lucru.
De asemenea, s-a mai stabilit şi ca distribuirea în afara granițelor României a medicamentelor şi materialelor de tip sanitar folosite pentru combaterea COVID-19 să fie suspendate vreme de şase luni de acum înainte, scrie Mediafax.

Update 9 martie – Numărul deceselor cauzate de coronavirus a depășit 4.000, potrivit worldometers.info. Peste 114.000 de persoane au fost infectate cu COVID-19. Dintre acestea, aproape 63.000 s-au vindecat, în timp ce peste 47.000 au încă virusul activ.

România are 17 cazuri de coronavirus. Cinci pacienți au fost deja declarați vindecați și externați.

Guvernul României a decis să închidă școlile în perioada 11-22 martie, în timp ce evenimentele la care participă peste 1.000 de persoane sunt interzise.

Update 5 martie -Coronavirusul se răspândește tot mai mult, ajungând în aproximativ 80 de state, cu tot mai multe cazuri raportate în afara Chinei.

China a raportat 139 de noi cazuri, în vreme ce autoritățile din Coreea de Sud  au spus că există peste 5.700 de cazuri în țară și 35 de decese.

Numărul deceselor din Italia a ajuns la 107, în vreme peste 3.000 de oameni au fost infectați cu COVID-19. Și în SUA a crescut numărul deceselor, ajungând la 11. Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență la nivel de stat după primul deces înregistrat. Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege care prevede alocarea a 8,3 miliarde de dolari pentru a combate virusul și pentru a dezvolta vaccinuri, potrivit Reuters.

Update 4 martie- Italia a anunțat închiderea școlilor și a universităților din toată țara în contextul în care virusul a luat tot mai mult amploare.

Coronavirusul a ucis până acum 3.200 de oameni, în vreme ce 92.000 de cazuri de îmbolnăviri au  fost înregistrate în toată lumea.

Update 3 martie– Iranul a raportat miercuri că numărul morților a crescut la 92, întrucât 586 de cazuri noi au fost raportate peste noapte, ceea ce a dus la un număr total de 2.922 de îmbolnăviri. Totodată, 23 din cei 290 de membri ai Parlamentului Iranian au fost infectați până acum cu COVID-19, adică 8% din totalul membrilor structurii parlamentare.

Statul a anunțat ieri că urmează să elibereze 54.000 de prizonieri din închisori pentru a combate răspânidrea virusului.

Update 2 martie– Coronavirusul se răspândește tot mai mult și ajunge în tot mai multe state din lume. La nivel mondial, numărul oamenilor infectați cu COVID-19 se ridică la 88.000, în vreme ce cel al deceselor depășește 3.000 de persoane, scrie CNN.

Primele decese s-au înregistrat și în Statele Unite ale Americii, unde două persoane și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu acest virus.

Administrația Trump încearcă să calmeze temerilor legate de probabilitatea unei noi recesiuni economice care ar urma să se întâmple, motivând că economia SUA are fundamente puternice. Liderul de la Casa Albă spune că de fapt oamenii, alături de mass-media au generat un șir de neliniște și au exagerat cu privire la gravitatea răspândirii virusului.

Frica de epidemie continuă să influențeze și piețele de capital din întreaga lume pe măsură ce virusul se răspândește tot mai mult, afectând astfel cererea și oferta. În urmă cu o săptămână, bursele internaționale au scăzut și au înregistrat pierderi de șapte zile la rând de pierderi, inducând teamă în comportamentul investitorilor. Luni dimineață, bursele europene, precum și Wall Street au cunoscut primele redresări.

Update 26 februarie- România a confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba despre un pacient care a intrat în contact cu un italian care a călătorit pe teritoriul românesc săptămâna trecută.

Update 25 februarie –La nivel global, numărul celor care au decedat în urma contactului cu coronavirus a ajuns să depășească cifra de 2.700, în timp ce numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 80.000, potrivit CNN. Cele mai multe persoane infectate se regăsesc în China Continentală, urmate de cele din Coreea de Sud. Al treilea stat care urmează ca număr de îmbolnăviri este Italia, unde numărul celor infectați a ajuns la 283, în timp ce alți șapte oameni și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu Covid-19.

Austria a confirmat marți primele două cazuri de îmbolnăviri, în vreme ce Croația a anunțat primul caz de infectare în țară. Alte state din Europa în care au fost identificați primii bolnavi: Belgia (un bolnav), Finlanda (un bolnav), Suedia (un bolnav), Franța (12 bolnavi), Marea Britanie (13 bolnavi), Spania (3 bolnavi).

Iraj Harirchi, Ministrul Adjunct al Sănătății din Iran a fost depistat pozitiv cu COVID-19.Iraj Harirchi, Ministrul Adjunct al Sănătății din Iran a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Oficial, numărul de decese luni a ajuns la 12, însă Iranul a fost acuzat că ascunde întreaga proporție a evnimentului, potrivit Mediafax.

Update 24 februarie- Numărul recent al deceselor consemnate în toată lumea a ajuns să depășească 2.600, la nivelul întregii Planete. Al doilea cel mai mare număr de îmbolnăviri, după China, este înregistrat în Italia, cu 219 cazuri de infecție și cinci morți, transmite CNN.
A doua țară în care a luat amploare virusul din China este Iran, unde și-au pierdut viața 12 persoane, iar alte 61 au intrat în contact cu virusul.

Update 23 februarie -Coronavirusul ia amploare în Europa. Primele două dece au fost înregistrate în Italia, potrivit anunțului făcut de autorități, sâmbătă, de Mediafax. Numărul îmbolnăvoirilor în Italia a ajuns duminică la 100, după ce ieri au fost înregistrare 79 de cazuri.

În Coreea de Sud a fost declarată stare de alertă la un nivel ridicat după ce a sărit de 600 de persoane, iar cel al morților a ajuns la cinci, potrivit BBC. Acesta lucru face ca numărul celor decedați, din toată lumea să atingă cifra de 2,461, în vreme ce cel a persoanelor infectate depășește 79.930.

Update 20 februarie – Doi pasageri de origine japoneză care se aflau în carantină pe nava de croazieră Princess Diamond au murit joi dimineață. Nava care se află în carantină în Japonia este al doilea cel mai mare focar de infecție existent în afara Chinei, unde aproximativ 621 de persoane aflate pe vas au intrat deja în contact cu virusul, potrivit BBC.

Până acum, coronavirusul (numit oficial Covid-19) a ucis peste 2.118 persoane. Numărul celor infectați a ajuns la 75.779.

Update 19 februarie- Un al doilea român care se afla la bordul navei de croazieră Diamond Princess, a fost infectat cu coronavirus, scrie Digi24.

Există cel puțin o mie de cazuri confirmate de coronavirus in 28 de țări și teritorii din afara Chinei continentale. Mai mult de jumătate din aceste cazuri sunt s-au înregistrat pe nava de croazieră Diamond Princess , din Yokohama, Japonia, potrivit CNN.

Până acum, numărul celor care au luat deja contactul cu acest virus depășește cifra 75.000 de persoane, în vreme ce numărul celor decedați, din toată lumea  a ajuns la 2.000.

Xi Jinping i-a transmis premerului britanic, Boris Johnosn că autoritățile chineze țin sub control epidemia, deși numărul morților în China Continentală crește alarmant, iar experții spun că deocamdată este prea devreme pentru a ne pronunța dacă situația este sau nu sub control.

Update 17 februarie – Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus din toată lumea se ridică la 70.500 de persoane, dintre care 58.182 sunt locuitori ai provinciei Hubei. Numărul morților din întreaga lume se ridică la 1,776.

Banca centrală chineză a anunțat, într-o conferință ca va demara un proces de curățare a banilor aflați în circulație pentru a opri răspândirea virusului.

Premierul Australiei, Scott Morisson a transmis luni că îi va evacua pe cei 200 de cetățeni de origine australiană de la bordul unui vas de croazieră  ținut sub carantină în portul japonez din Yokohama.

Peste 350 de pasageri la bordul navei, aflată în prezent în largul coastei Japoniei au fost testați pozitiv cu virusul, în vreme ce 24 dintre aceștia sunt cetățeni australieni, scrie Reuters.

Update 14 februarie– O echipă de specialiști a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) va începe în acest weekend o investigație pentru a cerceta cu exactitate virusul precum și răspândirea acestuia. În provincia Hubei, din China, situația rămâne în continuare dramatică în contextul în care oamenii infectați sunt în număr de 4.823, în timp ce numărul de decese în regiune a ajuns la 116.

Egiptul a confirmat vineri primul său caz de coronavirus. Autoritățile au declarat că persoana infectată este un străin, care a fost izolat deja izolat în spital.

Numărul total de oameni infectați se ridică la 63,851, în timp ce numărul celor decedați a ajuns la 1,380, informează Reuters.

Update 13 februarie

14:15– Un român de pe vasul de croazieră Diamond Princess a fost infectat cu coronavirus.  Ambasada României la Tokyo a fost informată de Ministerul de externe al  Japoniei că românul a fost transferat pentru izolare și tratament  la un spital japonez, potrivit Mediafax.

„Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetăţeanul român şi a efectuat în regim de urgenţă demersuri pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităţilor nipone”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

11:07- În provincia Hubei din China, centrul epidemiei, au fost semnalate joi dimineață alte 242 de decese provocate de  de coronavirus, de două ori mai mult decât în ziua precedentă. Numărul celor infectați a sărit de 14.000. În total, 1.350 de persoane din întreaga lume și-au pierdut viața , în vreme ce peste 60.000 de persoane au fost până acum infectate cu acest virus, conform CNN.

Update 12 februarie -Bilanțul deceselor, cât și al îmbolnăvirilor crește alarmant. Până acum, coronavirusul a ucis peste 1.100 de persoane, în vreme ce alte 45.000 de persoane din toată lumea au fost infectate cu acest virus. Cele mai multe cazuri raportate rămân în continuare în China.

La bordul navei de croazieră Princess Diamond, care se află deja în carantină în Japonia, au fost confirmate până în acest moment 175 de cazuri de coronavirus. Între timp, în lume, sunt anulate deja mai multe evenimente majore pentru a preveni răspândirea coronavirusului. De pildă, Mobile World Congress, cel mai mare eveniment anual, dedicat telefoanelor mobile, a fost anulat din cauza coronavirusului, potrivit unei declarații a organizatorului, scrie CNN.

„Îngrijorarea globală cu privire la focarul de coronavirus, dar și cele legate de călătorii, fac imposibilă organizarea evenimentului de către GSMA (n.red. Global System for Mobile Communications, organizație care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă).Părțile orașului gazdă respectă și înțeleg această decizie”, a declarat CEO-ul GSMA, John Hoffman.

Update 11 februarie- Coronavirusul a ucis până în acest moment 1,018 de persoane și a infectat mai mult de 43.000. Cele mai multe persoane care și-au pierdut viața după ce au luat contact cu virusul se află, în principal,  în China continentală, potrivit CNN.

Deși chinezii s-au întors deja din vacanța de Anul Nou (una prelungită de altfel), Guvernul este însă îngrijorat de companiile rămase închise prea mult timp. Economia Chinei se confruntă deja cu probleme în acest sens, iar analiștii au avertizat că virusul ar putea încetini economia globală.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit și o denumie oficială pentru coronavirus: COVID-19, care vine de la „coronavirus disease that was discovered în 2019” (boală declanșată de coronavirus care a fost descoperită în 2019).

Update 10 februarie – Cel puțin 910 persoane și-au pierdut viața din cauza infecției cu coronavirus. Dintre acestea, 908 sunt din China. La nivel mondial au fost infectați peste 40.000 de oameni.

Președintele SUA, Donald Trump, crede că epidemia de coronavirus va dispărea în luna aprilie.

„Până în aprilie, sau în cursul lunii aprilie, căldura, în general, ucide acest gen de viruși. Ar fi un lucru bun”, a spus Trump.

Update 7 februarie- Bilanțul epidemiei cu coronavirus este în continuă creștere. Cel puțin 636 de persoane și-au pierdut viața până acum ca urmare a infectării cu coronavirus, în vreme ce numărul îmbolnăvirilor a ajuns vineri la 31.000, titrează cotidianul Le Figaro.

Totodată, medicul chinez Li Wenliang, cel care lansat un avertisment pe 30 decembrie cu privire la declanșarea coronavirusului a murit vineri, după cum au anunțat reprezentanții Spitalului din Wuhan, potrivit BBC. Dcotorul oftalmolog în vârstă de 34 de ani a fost redus la tăcere de autoritățile chineze după ce a postat mesajul WeChat, invocând că răspândește zvonuri și știri false. Mulți cetățeni chinezi sunt absolut revoltați, dar și îndurerați totodată de moartea lui Li Wenliang.

Update 6 februarie – Cazurile îmolnăvirilor de coronavirus continuă să crească semnificativ, ajungând la 28.000 de cazuri înregistrate în toată lumea. Numărul celor care și-au pierdut viața a ajuns la 565, dintre care doar două cazuri de decese au fost semnalate în afara Chinei Continentale, unul în Hong Kong și unul în Filipine, a transmis BBC.

Update 5 februarie –Hong Kong urmează să impună o carantină obligatorie de 14 zile tuturor vizitatorilor din China continentală, pentru a preveni răspândirea unui focar de coronavirus. În Hong-Kong sunt confirmate în prezent aproximativ 21 de cazuri de coronavirus și un deces cauzat în urma cestui virus, scrie BBC.

În restul teritoriului, situația este în continuare critică. În Wuhan, centrul epidemiei, o femeie infectată cu coronavirus a dat naștere unui copil care a fost testat pozitiv cu același virus, la 30 de ore de la venirea sa pe lume. Noul-născut a devenit astfel cea mai tânără persoană diagnosticată cu acest virus, notează Business Insider.

La nivel global, numărul celor infectați cu coronavirus a crescut considerabil, ajungând la 24.300, în vreme ce numărul deceselor se ridică la 490.

Update 4 februarie- Răspândirea coronavirusului nu arată semne de încetinire. În Hubei, epicentrul epidemiei din China au fost raportate 2.345 de cazuri noi de virus și alte 64, arată cifrele alarmante prezentate de o televiziune chineză, citată de Reuters. Numărul deceselor a ajuns la 425, iar cel al îmbolnăvirilor, raportat ce toate statele din lume, depășește 20.000.

Totodată, autoritățile belgiene au anunțat că se confruntă cu primul cetățean belgian infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre o persoană care a fost repatriată de la Wuhan, fiind internată într-un spital de îngrijiri speciale.

Update 3 februarie –China acuză Statele Unite ale Americii că ar fi instaurat panică în rândul populațiilor cu privire la răspândirea coronavirusului prin implementarea unui sistem de restricții în ceea ce privește călătoriile.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează în mod direct cu gigantul Google pentru a se asigura că oamenii care caută informații despre coronavirus în bara de căutare primesc mai întâi informații transmite de OMS, informează Mediafax, citând AP.

Numărul deceselor din China de la virusul recent identificat, apărut în Wuhan, capitala provinciei centrale Hubei, a crescut per total la 361, a spus Comisia Națională de Sănătate, potrivit Reuters.

Update- Primul deces cauzat de coronavirus a fost înregistrat în Filipine, după ce un bărbat de 44 de ani a intrat în contact cu virusul, a transmis duminică Departamentul de Sănătate din Filipine, potrivit Reuters. Este primul caz de deces în urma acestui virus, semnalat în afara Chinei.

Update- Un român din Italia, angajat al unui hotel din Roma este suspect de infectare cu noul coronavirus, au confirmat vineri autoritățile italiene, potrivit Mediafax.

Update- Două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Marea Britanie, transmite Public Health England. Este vorba despre două persoane care fac parte din aceeași familie și care, în urma testelor realizate s-a constatat că sunt infectate cu coronavirus.

Update- Coronavirusul a fost declarat urgență globală de Organizația Mondială a Sănătății, deoarece focarul continuă să se răspândească în afara Chinei.

Update- Rusia și China lucrează la dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului, a confirmat un consul rus, aflat într-o misiune diplomatică în Guangzhou. Deocamdată nu este clar dacă echipa de oameni de știință din Rusia va lucra împreună cu cea din China sau separat.

Update- Germania a confirmat primul caz de infestare cu coronavirus. Ministerul Sănătății din Bavaria a declarat luni seară că un bărbat din orașul Starnberg, situat la 30 de kilometri, sud-vest de Munchen, suferă de virus. Deocamdată nu s-au dezvăluit detalii cu privire la naționalitatea și vârsta pacientului, transmite Reuters.

Update- Un bărbat diagnosticat cu coronavirus a fost externat luni de la un spital din provincia Jiangxi din China de Est. El este primul pacient din regiune care se vindecă complet de când virusul s-a răspândit, transmite agenția presă de presă chineză Xinhua.

Update- Un nou caz de coronavirus s-a înregistrat în Sri Lanka. O femeie de 43 de ani de origine chineză a fost internată într-un spital din Sri Lanka după ce testul pe care l-a făcut pentru a vedea dacă este contaminată cu virusul ce poară numele de coronavirus a ieșit pozitiv.

Update – Bilanțul morților a ajuns la 80 de persoane, în timp ce numărul total de cazuri de îmbolnăvire se ridică la 2.744, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China.

Numărul de decese cauzate de virusul gripal în provincia Hubei, inclusiv în oraşul Wuhan, a crescut de la 56 la 76.

Pe lângă cele 30 de locații din China în care virusul a ajuns până acum, coronavirusul s-a răspândit deja în Statele Unite, Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore, Columbia, Brazilia, Australia, Mexic.

Medicamente folosite în special pentru tratarea virusului HIV şi SIDA sunt utilizate de autorităţile chineze pentru tratarea pacienţilor din Wuhan care au fost infectaţi cu coronavirus, a anunţat Comisia pentru Sănătate din Wuhan într-un comunicat, relatează CNN.

Știrea inițială:

Virusul numit coronavirus, care s-a răspândit de la începutul lunii ianuarie în China, a afectat populația din mai multe orașe din țară.

Situația a ajuns la un prag critic, astfel încât Comisia Națională de Sănătate din China a confirmat că virusul care cauzează un anumit tip de pneumonie se poate transmite de la om la om, potrivit agenției de presă Xinhua News Agency, citată de Reuters.

Rapiditatea cu care s-a răspândit virusul în afara granițelor a făcut noi victime săptămâna trecută în Thailanda, Japonia și Coreea de Sud, de altfel țările în care s-a constat decesul celor șapte persoane amintite.

Totodată, experții din Marea Britanice avertizează că de fapt numărul celor infectați cu acest virus ar putea fi mai mare decât sugerează cifrele oficiale de pe teritoriul asiatic.

„Wuhan este un punct geografic important, cu atât mai mult cu cât acum, oamenii călătoresc în preajma Anului Nou Chinezesc (n. red. 25 ianuarie 2020, ziua consemnată drept începutul anului chinezesc) care se apropie rapid, nivelul de îngrijorare trebuie să rămână ridicat. Există mai multe astfel de focare”, a declarat Jeremy Farrar, specialist în boli infecțioase și director al Wellcome Trust, organizație de caritate axată pe cercetarea biomedicală, potrivit Global News.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va convoca un comitet de urgență pentru a decide dacă focarul constituie o urgență publică de nivel internațional și ce recomandări ar trebui făcute pentru a ajuta la gestionarea acestuia.

Focarul nou creat a readus în atenția oamenilor amintirile lăsate în urmă de virusul Sars (un agent patogen care face parte tot din familia coronavirus), de la începutul anilor 2000, care a ucis peste 774 de perosoane în China continentală și Hong Kong.

Pasagerii din aeroporturile din China sunt acum monitorizați la îmbarcare pentru a se stabili dacă nu sunt purtători ai virusului.

Cum a apărut virusul în Asia?

Totul a pornit de la o formă mai ciudată de pneumonie care s-a răspândit în Whuan, una din cele mai aglomerate metropole din centrul Chinei. Experții au analizat atunci compoziția virusului, constatând că ar putea fi vorba de un nou tip de coronavirus, aspect confirmat ulterior de o serie de mai multe teste.

OMS a emis deja ipoteza unei posibile cauze care conduce la ideea că persoanele care au lucrat sau au vizitat în decembrie 2019 aceeaşi piaţă de fructe de mare din Wuhan s-au îmbolnăvit ulterior de așa-zisa pneumonie. Primele cazuri de îmbolnăviri au fost raportate abia la începutul lunii ianuarie 2020.