Cea mai lungă domnie din lumea arabă a luat sfârșit

Foto: captură Twitter Governor Hassan Joho

Liderul Omanului, sultanul Qaboos bin Said Al Said, a murit la vârsta de 79 de ani. A fost cel mai longeviv lider din lumea arabă și în timpul domniei lui Omanul a devenit o forță stabilizatoare în regiune.

Moartea sultanului Qaboos bin Said Al Said a marcat sfârșitul unei domnii de aproape 50 de ani. Sultanul a murit de cancer de colon și a fost înmormântat conform tradiției țării sale.

Haitham bin Tariq, fostul ministru al Culturii, este noul conducător al Omanului, anunță televiziunea de stat.

„Haitham bin Tariq al Said a fost numit noul sultan al țării, după o întâlnire a familiei regale care a decis să-l investească pe cel ales de sultan”, a anunțat Guvernul din Omanul într-un mesaj postat pe Twitter.

Haitham bin Tariq al Said, verișorul răposatului sultan, a promis că va continua politica predecesorului său, potrivit Al Jazeera.

Numirea lui Haitham bin Tariq respectă constituția din Oman, conform căreia un succesor trebuie ales de familia regală în trei zile. Pentru a fi sultan, candidatul trebuie să fie membru al familiei regale.

Sultanul acționează ca prim-ministru, comandant suprem al armatei, ministrul Apărării, de Finanțe și Externe. Practic, sultanul este un monarh cu puteri aproape absolute.

Qaboos bin Said Al Said s-a născut pe 18 noiembrie 1940 (acum ziua națională a Omanului) în dinastia Al Said, aflată la putere din 1744. Qaboos a fost trimis în Marea Britanie, unde a primit o educație aleasă. La 25 de ani a fost chemat înapoi acasă, unde tatăl său l-a plasat în arest la domiciliu. Patru ani mai târziu, în 1970, Qaboos bin Said Al Said l-a înlăturat pe tatăl său de pe tron printr-o lovitură de stat.

Said bin Taimur, tatăl lui Qaboos, a fost un lider ultra conservator care, printre altele, a interzis ochelarii de soare sau radioul. Said controla o țară în care existau doar 10 kilometri de drum pavat și trei școlii. Venirea la putere a tânărului sultan s-a întâmplat fără vărsare de sânge și a fost începutul unei perioade de liberalizare pentru Oman.

La scurt timp după ce a ajuns la putere, Qaboos a înăbușit o revoltă în sudul țării, acțiune în care a solicitat ajutor militar din Iran, ceea ce a dus la crearea unei legături de lungă durată între cele două state.

Sub domnia sultanului Qaboos, Oman s-a alăturat Ligii Arabe și Națiunilor Unite și a devenit membru fondator al Consiliului de Cooperare a Golfului (instrument de cooperare în domeniul economic), o diferență radicală față de autoizolarea impusă de tatăl său. De asemenea, sub domnia lui a crescut nivelul de trai din țară, ca urmare a exploatării resurselor de petrol.

Omanul condus de sultan a devenit un punct de stabilitate în regiune și a câștigat reputația de mediator în diferite conflicte. În 1979, a sprijinit discuțiile dintre Egipt și Israel care au dus la primul tratat de pace dintre Israel și un stat arab. În 1994, Omanul a fost primul stat arab care a primit vizita unui premier israelian.

După Revoluția Islamică din Iran, Oman a rămas în relații diplomatice cu noua Republică Islamică și este în prezent unul dintre puținele puncte de legătură între Teheran și lumea vestică. În 2013, a găzduit diplomați americani și iranieni pentru o serie de discuții. Acesta a fost un prim pas către Acordul Nuclear din 2015, care punea mai multe limitări programului nuclear al Teheranului și din care Statele Unite s-au retras în 2018, potrivit DW.

În timpul Primăverii Arabe (o serie de proteste în mai multe țări din Peninsula Arabă ce au avut loc în primăvara anului 2011), mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere un nivel de trai mai bun, mai multe slujbe și mai puțină corupție. În februarie, autoritățile au fost tolerante față de protestări, dar ulterior au recurs la violență. Guvernul a folosit gaz lacrimogen și gloanțe de cauciuc pentru a-i împrăștia pe protestatari. Două persoane au murit și peste 30 au ajuns la închisoare sub acuzația de „participarea la întâlniri clandestine” sau „insultarea sultanului.” Un an mai târziu, toți activiștii au fost eliberați.