Coronavirusul naște temeri rasiste: Vietnamezii din Ungaria și-au scris pe geamuri că nu sunt chinezi; asiaticii sunt ocoliți în lume

Sursa foto: Twitter /Judith Sunderland

Panica adunată în jurul unei epidemii determină, istoric, oamenii să se teamă de cetățenii unei țări sau ai unui continent, până când ajung la limita rasismului – sau dincolo de ea.

În prezent, din cauza epidemiei cu coronavirus care și-a avut originile în regiunea Wuhan din China, oamenii care provin din țările asiatice sunt ocoliți în mai multe țări mari din lume.

Spre exemplu, în Ungaria, vietnamezii care dețin magazine stradale și-au scris pe ferestre că sunt din Vietnam, și nu din China, potrivit FT.

În Paris, o femeie din Taiwan spune că oamenii se feresc de ea în metrou pentru că poartă mască medicinală. În același timp, în Coreea de Sud, mai mult de jumătate de milion de oameni au semnat o petiție prin care cer președintelui să nu le mai permită cetățenilor chinezi să intre în țară.

În contextul în care săptămâna trecută noul coronavirus s-a extins în peste zece țări, temerile și panica sunt în creștere, ceea ce generează cazuri de discriminare față de cetățenii din China, sau chiar de către cei din alte țări est-asiatice.

Până acum, bilanțul provizoriu al epidemiei indică 361 de morți și peste 16.600 de persoane infectate cu noul coronavirus. O astfel de atitudine nu este nouă în totalitate, întrucât au mai existat episoade istorice în care anumite grupuri etnice au fost învinovățite pentru epidemii. Temerile actuale se adaugă la fricțiunile geopolitice deja existente între Beijing și alte capitale, atrage atenția Joao Rangel de Almeida, membru al organizației medicale de caritate Wellcome Trust.

„Bolile reprezintă un instrument puternic prin care se intensifică trenduri și tensiuni sociale. O forță catalitică precum o epidemie lasă loc pentru un astfel de discurs. Vedem că aceste temeri și această panică generează nevoia din ce în ce mai arzătoare de a arăta cu degetul spre un vinovat”, spune el, amintind de perioada din anii 1900 când comunitatea chineză din San Francisco a fost discriminată din cauza unei epidemii de ciumă.

Epidemia cu noul coronavirus a determinat deja ziarul regional francez Courrier Picard să scrie articole cu titluri precum „Alerta galbenă” – pentru care și-a cerut scuze ulterior.

Mai mulți cetățeni francezi de origine asiatică s-au simțit nevoiți să publice fotografii pe social media în care țin în mână pancarte pe care scrie: „Eu nu sunt un virus”, ca răspuns la situațiile rasiste, precum cea a femeii taiwaneze care a fost ocolită în metrou.

În Marea Britanie, unde au fost confirmate două cazuri vineri, unii părinți cu origini asiatice spun că, la școală, copiii lor au fost discriminați și strigați cu apelative precum „Virus chinez.”

În Budapesta, într-o societate modelată astăzi de un guvern naționalist anti-imigranți, vietnamezii au scris explicit în geamurile magazinelor lor: „Vietnamiak vagyunk” – adică „noi suntem vietnamezi”.