Cum l-a spionat Arabia Saudită prin telefon pe Jeff Bezos după un mesaj pe WhatsApp și ce voia de la cel mai bogat om din lume

Un cont de WhatsApp care îi aparține Prințului Coroanei Mohammed bin Salman, conducătorul Arabiei Saudite, ar fi fost utilizat pentru a-l spiona pe Jeff Bezos – fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume.

De ce i-au „spart” arabii telefonul lui Jeff Bezos?

Este o poveste complicată între Arabia Saudită și Jeff Bezos, despre care trebuie menționat că este proprietarul publicației Washington Post.

Un raport al unei analize criminalistice care a ajuns pe masa experților de la Națiunile Unite arată că Bezos a primit, printr-un mesaj pe WhatsApp de la prințul saudit, un videoclip criptat dotat cu un program de tip spyware prin care telefonul CEO-ului Amazon a fost urmărit începând cu luna mai 2018, potrivit unei declarații de presă a Națiunilor Unite.

Experții ONU îl acuză pe prințul Mohammed bin Salman că s-ar fi infiltrat în telefonul lui Bezos pentru a încerca „să influențeze, sau chiar să oprească” relatările publicației Washington Post de la acel moment despre regat.

În primăvara anului 2018, Guvernul Arabiei Saudite era din ce în ce mai critic la adresa relatărilor publicației, în special la adresa lui Jamal Khashoggi, un editorialist al Washington Post, care îl critica în mai multe articole pe prințul moștenitor, potrivit NY Times.

La șase luni după ce telefonul lui Bezos a fost afectat, Khashoggi a fost atras în consulatul saudit din Istanbul, unde a fost ucis, iar cadavrul său a fost dezmembrat de o echipă de agenți saudiți.

Concluzia investigației CIA a fost una scurtă dar cu implicații pe termen lung: Prințul Coroanei Mohammed a ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi.

Declarația experților ONU este cu atât mai puternică cu cât aceștia trag o linie directă între spionarea lui Bezos, o campanie de defăimare la adresa CEO-ului Amazon, și uciderea lui Khashoggi.

„Într-o perioadă în care Arabia Saudită ar fi trebuit să investigheze uciderea lui Khashoggi și să îi condamne pe vinovați, se preocupa cu gestionarea unei campanii online de defăimare a domnului Bezos și a companiei Amazon – în special în ipostaza sa ca proprietar al Washington Post”, notează experții ONU.

Raportorii speciali ai Națiunilor Unite, Agnes Callamard și David Kaye, au fost implicați și în investigația ONU. Aceștia au făcut afirmațiile de miercuri în baza analizării unei investigații criminalistice.

Investigația criminalistică asupra telefonului a fost realizată la cerea lui Jeff Bezos, în 2019, de către firma de consultanță FTI Consulting, care a înmânat-o Națiunilor Unite. Aceasta a concluzionat cu „o certitudine medie spre ridicată” că telefonul a fost atacat cibernetic în data de 1 mai 2018 printr-un fișier video de tip MP4 trimis de pe un cont de WhatsApp utilizat chiar de Prințul Mohammed bin Salman.

Jurnaliștii New York Times care au văzut raportul susțin că Bezos a continuat să primească mesaje de pe acel cont de WhatsApp și după infiltrarea din luna mai. Mesajele trimise către miliardarul american pe parcursul anului 2018 arată că prințul saudit avea cunoștințe referitoare la viața intimă a lui Jeff Bezos.

În data de 8 noiembrie 2019, potrivit raportului, Bezos a primit un mesaj care avea atașată o singură fotografie cu o femeie care semăna extrem de mult cu Lauren Sanchez – relația extraconjugală a lui Jeff Bezos, care atunci nu era încă publică.

Deasupra pozei scria doar atât: „Să te cerți cu o femeie este ca și cum ai citi termenii și condițiile. În final, trebuie să ignori totul și să dai clic pe ‘Sunt de acord'”.

În acel moment, Bezos și soția lui discutau divorțul – ceea ce ar fi știut doar avocații și oricine le-ar fi citit mesajele.

Jeff Bezos și Prințul Coroanei Mohammed au făcut schimb de numere de telefon în cadrul unei cine care ar fi avut loc în Los Angeles în aprilie 2018. Prințul saudit a inițiat conversația pe WhatsApp cu miliardarul american chiar din acea zi.

Ambasada Arabiei Saudite din Washington a scris într-o postare pe Twitter că acuzațiile la adresa regatului în ceea ce privește spionarea lui Bezos sunt „absurde.”