Final de drum pentru Michael Bloomberg în cursa pentru Casa Albă

Foto: Facebook Michael Bloomberg

Miliardarul american Michael Bloomberg a ieșit din cursa electorală care stabilește candidatul Democraților pentru alegerile prezidențiale din SUA, după ce a investit jumătate de miliard de dolari într-o campanie lipsită de rezultate.

Fostul primar al New York-ului a anunțat că îl va susține pe fostul vicepreședinte Joe Biden, după ce eșecul înregistrat în cadrul Super Tuesday – o zi din luna februarie sau martie, de obicei, în care au loc alegerile primare din mai multe state americane în același timp, potrivit FT.

„Cu trei luni în urmă am decis să intru în cursa prezidențială pentru a-l învinge pe Donald Trump. Astăzi, ies din această cursă cu același gând: să îl învingem pe Donald Trump – pentru că a devenit clar pentru mine că dacă aleg să rămân în cursă, acest obiectiv este mai dificil de atins”, a anunțat Michael Bloomberg, într-o declarație publicată de staff-ul său de campanie.

Dacă nu ai succes ca și candidat în timpul Super Tuesday, cursa electorală este ca și pierdută, așa cum atrag atenția analiștii politici, confirmați de istorie.

„După rezultatele de marți, matematica politică a devenit imposibilă – nu mai există o cale viabilă către nominalizare”, a adăugat miliardarul.

Bloomberg s-a aruncat în cursa electorală în luna noiembrie, arătând spre campania slab organizată a lui Biden atunci când a fost întrebat de motive. Acest raționament a dispărut însă.

După un început mai slab, campania lui Biden a prins avânt în timpul Super Tuesday. Fostul vicepreședinte a câștigat statele din sud și a reușit să obțină victoria chiar și în Massachusetts, stat pe care nu a pus prea mare accent până acum în timpul campaniei.

Încă dinainte de acest eveniment electoral – care a curpins 14 state și un teritoriu – unii finanțatori ai Democraților l-au sfătuit pe Bloomberg să îl susțină pe Biden, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile primare din Carolina de Sud.

„Avea nevoie ca Biden să se prăbușească mai repede, ceea ce aproape s-a întâmplat. Apoi Carolina de Sud la băgat pe Biden înapoi în cursă”, apreciază Mike Murphy, un veteran al strategiilor de campanie din SUA.

Astfel, Joe Biden câștigă teren într-o cursă în care a intrat cu resurse materiale limitate în comparație cu competitorii săi. Rețeaua de 2.400 de oameni angajați de Bloomberg și sutele de birouri deja deschise îi vor fi de ajutor.

Cine este Michael Bloomberg

Michael Bloomberg este un om de afaceri american care a fondat una dintre cele mai mari companii media din lume, care îii poartă și numele.

Filantropul american a stat timp de 12 ani în fotoliul de primar al New York-ului, unde a câștigat trei mandate consecutive.

La începutul anului 2020, Michael Bloomberg este membru al partidului Democrat, însă el a trecut și prin cealaltă tabără politică în cariera sa.

De fapt, în ciuda unor viziuni liberale, Bloomberg a trecut de la Democrați la Republicani în 2001 pentru a candida la primăria New York-ului.

În 2007, a anunțat că își schimbă statutul politic și devine independent. În 2016, s-a prezentat la Convenția Națională a Democraților și a susținut-o pe Hillary Clinton, care a candidat împotriva lui Donald Trump. În 2018, a anunțat că se întoarce în partidul Democrat.