Record de temperatură în Antarctica. Ghețarii se topesc rapid din cauza încălzirii globale

Stația de cercetare Esperanza, Antarctica. Foto: Twitter DD India

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Antarctica a fost măsurată, joi, la stația argentiniană de cercetare Esperanza, din nordul continentului. Oamenii de știință au anunțat că mercurul a urcat în termometre până la 18,3 grade Celsius.

UPDATE – La doar câteva zile după ce în Antarctica s-au înregistrat 18,3 grade Celsius, recordul de temperatură a fost din nou depășit. Astfel, stația de monitorizare de pe Insula Seymour a înregistrat 20,8 grade Celsius.


Recordul precedent (17,5 grade Celsius) înregistrat pe 24 martie 2015 a fost astfel depășit. Temperatura înregistrată zilele trecute a fost aproape identică cu cea din San Diego, California (SUA), potrivit CNN.

Chiar dacă în Emisfera Sudică este vară, nu este normal ca în Antarctica – unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă – temperaturile să fie apropiate de cele înregistrate în Sudul Californiei.

Recordul de temperatură nu a fost verificat de Organizația Mondială de Meteorologie, care a transmis că va convoca un comitet care să confirme măsurătorile, dar reprezentantul organizației, Randall Cerveny, a precizat într-un comunicat că „tot ce s-a înregistrat până acum indică o măsurătoare corectă.”


Antarctica se încălzește rapid din cauza poluării, iar consecințele la nivel global sunt foarte grave, în special pentru populația care locuiește pe coastele vulnerabile la creșterea nivelului mării.

Peninsula Antarctica – locul în care a fost înregistrat recordul de temperatură – este una dintre zonele cu cel mai rapid ritm de încălzire de pe Pământ. Potrivit datelor Organizației Mondiale de Meteorologie, temperaturile au crescut cu 3 grade Celsius doar în ultimii 50 de ani.

Studiile au arătat că mulți dintre ghețarii masivi ai Antarcticii se topesc într-un ritm alarmant, în condițiile în care gheața de pe acest continent conține suficientă apă pentru a ridica nivelul mării cu aproximativ 60 de metri. Spre exemplu, apele calde ale oceanelor topesc giganticul ghețar Thwaites, care are potențialul să ridice nivelul mării cu aproximativ 3 metri de unul singur. Iar ghețarul vecin, Pine Island, a dat semne de instabilitate tot mai mare în ultimii 25 de ani.