Un jurnalist New York Times a fost ținta unui atac cibernetic similar cu cel prin care Arabia Saudită l-a spionat pe Jeff Bezos

La scurt timp după ce Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sesizat că Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a fost victima unui atac cibernetic de tip spyware lansat de Arabia Saudită, un jurnalist al celebrei publicații americane New York Times spune că și el a fost ținta unui astfel de atac.

Ben Hubbard, șeful redacției NY Times din Beirut care acoperă subiectul „Arabia Saudită”, a primit un mesaj suspicios în iunie 2018 care includea un text scris în limba arabă și un link către site-ul arabnews365.com, potrivit relatărilor acestuia.

După ce a cerut ajutorul unor experți în securitate cibernetică pentru analiză, aceștia au determinat că link-ul primit de Hubbard era contaminat cu o amenințare de tip spyware și că, cel mai probabil, își are originile în Arabia Saudită.

Jurnalistul s-a confruntat cu această situație la doar o lună după ce CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, a primit un mesaj de la un cont de WhatsApp care îi aparține Prințului Coroanei Mohammed bin Salman, liderul Arabiei Saudite – prin care acesta l-a spionat pe miliardarul american.

Luna aceasta, experții ONU l-au acuzat pe prințul Mohammed bin Salman că s-ar fi infiltrat în telefonul lui Bezos pentru a încerca „să influențeze, sau chiar să oprească” relatările Washington Post de la acel moment despre regat, în contextul în care miliardarul este proprietarul publicației.

În octombrie 2018, jurnalistul Jamal Kashoggi, disident saudit și editorialist pentru Washington Post, a fost omorât în Instanbul de agenți ai Arabiei Saudite – iar investigația CIA arată că prințul a ordonat crima.

În ceea ce-l privește pe Hubbard, el nu a accesat site-ul care i-a fost trimis, iar experții care i-au analizat telefonul au determinat că acesta nu a fost compromis. Însă jurnalistul consideră că încercarea are implicații la fel de îngrijorătoare.

„Este încă un exemplu de jurnalist care devine o țintă pentru că își face munca. Eforturile prin care se încearcă intimidarea jurnaliștilor și a potențialelor surse trebuie să îngrijoreze pe toată lumea. Noi vom continua să ne facem treaba, să căutăm adevărul și să ajutăm oamenii să înțeleagă lumea”, a transmis un purtător de cuvânt al NY Times pentru Business Insider.

Experții de la Citizen Lab, din cadrul Universității din Toronto, au determinat că Hubbard a fost vizat de un software construit de către NSO Group, o controversată firmă israeliană de spyware. În același timp, investigația ONU a arătat că NSO Group a furnizat tehnologia utilizată pentru a-l spiona pe Jeff Bezos, „cel mai probabil.”