Victorie pentru Tesla: Compania lui Elon Musk va tăia o pădure de lângă Berlin pentru a construi prima fabrică europeană

Sursa foto: Captură YouTube

Compania americană Tesla va continua construcția fabricii gigant pe care a anunțat-o pentru Europa, unde vrea să producă jumătate de milion de mașini pe an, după ce un tribunal german i-a pemis producătorului să continue procesul de despădurire în comuna Grunheide din landul german Brandenburg – lângă Berlin. 

Compania lui Elon Musk a anunțat vineri că a reluat procesul după ce săptămâna aceasta un grup de ecologiști a reușit să blocheze producătorul auto pentru câteva zile, potrivit Reuters. 

„Eliminarea copacilor continuă conform planului”, a anunțat Tesla vineri. 

Gigantul american cu o capitalizare de peste 160 miliarde dolari pe Nasdaq (n.red: bursa americană pentru companiile de tehnologie) a anunțat încă din luna noiembrie că va constri în apropierea Berlinului o fabrică gigant care va aduce 12.000 de locuri de muncă, o decizie care a fost privită drept încă un vot de încredere în economia Germaniei. 

Tesla vrea să înceapă producția în 2021, însă grupurile de mediu au căutat hibe legislative prin care să poată întrerupe despădurirea până când desfășoară un audit de mediu – pentru a vedea dacă sunt puse în pericol specii rare din ecosistem. 

Joi, un tribunal local s-a implicat în scandal și a respins apelul ecologiștilor, într-o decizie definitivă. 

Guvernul a salutat decizia justiției vineri, ministrul Economiei, Peter Altmaier, numind-o „un semnal important”.

În același timp, parlamentarii din partidul Creștin-Democrat și cei din partidul Democraților Liberi, ambele pro-business, au avertizat că această dispută legală împotriva fabricii Tesla ar putea afecta semnificativ imaginea Germaniei – care este cunoscută ca un loc unde poți face business. 

Mai mulți activiști dintr-un grup denumit „Pirații Copacilor”, care are ca motto „Sus cu copacii, jos cu capitalismul”, au ocupat vineri pădurea pentru a opri procedura despăduririi. 

„Fabrica vine aici pentru a construit mașini sport. Mașini de oameni snobi care omoară oameni”, transmite grupul de mediu în poziția față de subiect. 

Elon Musk, fondatorul și CEO-ul companiei, spune că Tesla se va alinia la legislația în vigoare cu privire la perioada de reproducere a faunei locale. Ma mult, șeful companiei a mai spus că pădurea în discuție nu este naturală. 

Potrivit ZDnet, Musk spune că pădurea a fost plantată pentru a servi drept sursă de materie primă în producția de carton. În același timp, doar o mică parte din pădure va fi tăiată. 

În final, Tesla a promis că va planta trei copaci pentru fiecare copac pe care îl taie în acest proces.