Italia, în pragul unui focar de coronavirus? Cum sunt afectați românii care tranzitează cele două țări

Foto: Unsplash

Situația îmbolnăvirilor de coronavirus devine alarmantă în mai multe zone ale Planetei. Coreea ce Sud a declanșat duminică cel mai mare cod de urgență, din toate cele câte există în teritoriu, după ce numărul îmbolnăvirilor a sărit de 600 de persoane, în timp ce alte cinci persoane au decedat, potrivit BBC.

Coronavirus, denumit oficial COVID-19, începe să ia amploare și pe continentul european. După ce primul deces s-a înregistrat în Franța, pe 15 februarie, Italia anunțat, sâmbătă că o a doua persoană și-a pierdut viața după ce au luat contact cu virusul. Victima este o femeie din Milano, aflat în regiunea Lombardia.

Cum a ajuns COVID-19 în Italia

Primul italian care a intrat în contact cu coronavirusul este un alergător în vârstă de 38 de ani care s-a întâlnit cu o persoană recent întoarsă din China, pe 21 ianuarie, scrie Mediafax. Interesant de urmărit este faptul că persoana întoarsă de pe teritoriul chinez a fost supusă testelor speciale pentru a se vedea dacă are virusul sau nu, testele au ieșit negativ. Singura legătură indicată a fost faptul că alte trei persoane care au fost infectate cu COVID-19, în Italia frecventau aceeași cafenea ca tatăl alergătorului.

Prin urmare, nu se cunosc date cu privire la un posibil „caz zero”, sau „pacient zero”, de la care a plecat valul de îmbolnăviri. Din acest motiv, autoritățile din Italia au impus restricții deja în peste 12 localități din țară. Duminică, în Italia au fost consemnate deja peste 100 de cazuri de îmbolnăviri, cu 44 mai multe comparativ cu sâmbătă.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că nu toate cazurile de coronavirus par să aibă legătură cu călătoriile în China.

„Ceea ce îngrijorează la situația din Italia este că nu toate cazurile înregistrate par să aibă un istoric epidemiologic clar, adică o legătură cu călătoriile în China sau contacte cu alte cazuri confirmate”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, scrie publicația italiană La Repubblica.

Ce măsuri ia Ministerul Sănătății pentru românii se întorc din Italia

Italia este prima țară europeană care pune sub carantină mai multe orașe în urma coronaviruslui. Unele școli, spitale, grădinițe și restaurante și-au închis activitatea de teama răspândirii virusului. Având în vedere că există o dinamică foarte ridicată a călătoriilor între România și Italia, Ministerul Sănătății din România a decis ca toate persoanele care se întorc din Italia, în România vor fi nevoite să rămână în carantină, timp de 14 zile, pentru precauție, informează Mediafax.