Kovesi vrea să deschidă peste 2.000 de anchete noi în primul an la șefia Parchetului European și cere europarlamentarilor un buget mai mare

Laura Codruța Kovesi le cere europarlamentarilor, în calitate de procuror-șef european, un buget mai mare pentru Parchetul European și anunță că vrea să deschidă peste 2.000 de anchete noi în primul an la șefia instituției.

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a declarat în fața membrilor Comisiilor reunite de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE și CONT) că estimările preliminare financiare pentru primul an de activitate sunt depășite, în condițiile în care procurorii europeni delegați vor trebui să filtreze minim 3.000 de anchete (1.000 de cazuri restante, la care se adaugă peste 2.000 de cazuri noi.)

„Chiar dacă nu avem informații cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie să trecem la treabă. Dacă vom începe activitatea în 2020, bugetul Parchetului European trebuie redeschis, trebuie sporit în mod semnificativ, la fel ca și în 2021”, a explicat Kovesi, precizând că pe 17 februarie se va întâlni cu comisarul pe justiție Didier Reynders și cu cel pe administrație Johannes Hahn.

Obiectivul Parchetului European este să ajungă la o activitate penală și de anchetă coerentă în toate statele membre participante, a punctat Kovesi.


„În primul an de activitate, Parchetul European trebuie să poată să deschidă cel puțin 2.000 de cazuri noi. Parchetul va investiga și va ancheta o parte dintre ele și va deferi restul către serviciile naționale represive. (…) Am făcut o primă evaluare, conform căreia procurorii europeni delegați vor trebui să filtreze minim 3.000 de cazuri și să ia o decizie, pe care le tratează, pe care le trimit în instanțele naționale, în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul Parchetului European”, a mai spus fosta șefă a DNA.

Kovesi a anunțat că vrea să lupte mai eficient împotriva fraudei transfrontaliere cu TVA și a citat un raport recent care arată că fraudele cu TVA în Uniunea Europeană sunt estimate între 30 și 60 de miliarde de euro anual.

Laura Codruța Kovesi a fost nuimtă la șefia Parchetului European în octombrie 2019. Instituția pe care o conduce va avea sediul în Luxemburg și va deveni operațională abia la sfârșitul acestui an.

Rolul Parchetului European va fi investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro.