Mircea Geoană, despre situația din Orientul Mijlociu: „Nivelul de alertare pentru România nu a crescut nicio secundă”

Foto: Captură video YouTube

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că situația din Orientul Mijlociu rămâne în continuare complicată, însă sistemul de alertare NATO, la care este racordat și scutul de la Deveselu, nu a fost alertat dincolo de nivelul normal.

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24, Mircea Geoană a precizat că momentul de risc maxim generat de asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani a trecut, dar NATO trebuie să fie în continuare vigilent, activ și creativ.

„Atunci când momentul de risc, de escaladare, a existat şi el a existat, vreau să spun extrem de clar pentru cei de acasă şi pentru opinia publică şi pentru decidenţii noştri, că întreg sistemul de alertare NATO la care, de exemplu, este racordat scutul de la Deveselu, nu a fost alertat dincolo de nivelul normal. Şi atunci, şi acum, şi ieri, şi probabil că şi în perspectivă, nivelul de alertare este cel minimal şi chiar în condiţiile în care a existat acel atac cu un număr de rachete de rază scurtă şi medie de acţiune din partea Iranului împotriva unei baze din Irak, nivelul de alertare pentru România şi pentru Europa nu a crescut nicio secundă. Nu a fost nicio vorbă şi nicio secundă vorba de risc la adresa securităţii aliaţilor europeni”, a declarat Secretarul general adjunct al NATO.

Cu privire la invitația adresată NATO de către președintele american Donald Trump de a se implica mai mult în Orientul Mijlociu, Mircea Geoană a spus că a existat o convorbire între liderul de la Casa Albă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cei doi fiind de acord că Alianța Nord-Atlantică știe și poate să facă mai mult.

„Aşteptăm din partea aliaţilor americani o propunere mai detaliată în zilele care vin. Dar, repet, din punct de vedere al rolului şi capabilităţilor NATO pentru a asigura ca ţări aflate în situaţie delicată, ţări care au nevoie de proprii sisteme de securitate naţională, de apărare, de educaţie a forţelor din serviciile militare sau de informaţii, aici NATO este foarte bun, suntem foarte buni şi ar fi şi păcat, într-un fel, să nu folosim această expertiză şi această capacitate demonstrată în timp.

Deci, da, probabil că vom face mai mult în Orientul Mijlociu, dar în aceşti parametri, legat de ceea ce ştim să facem bine, într-o diviziune a muncii foarte corectă între ceea ce ştim să facem noi ca alianţă şi ceea ce fac aliaţii în nume propriu sau în diverse formate pe care şi le aleg”, a mai spus Geoană.