Povestea lui Diego, țestoasa „playboy” care a repopulat o insulă întreagă

Foto: captură YouTube

O broască țestoasă gigant a reușit să își salveze specia de la dispariție. După ce a luat parte la un program de reproducere și a devenit legendar pentru libidoul său, Diego se va întoarce pe Espanola, insula sa natală din Arhipelagul Galapagos.

Diego a fost luat de pe Insula Espanola de o echipă de cercetători, în urmă cu 80 de ani, fiind dus la Grădina Zoologică San Diego din California. În anii ’60 a fost trimis pe Insula Santa Cruz, alături de alți 13 masculi, pentru a-și salva specia. În acel moment, pe Espanola se aflau doar 2 masculi și 12 femele din specia lui.

Programul de reproducere s-a dovedit a fi unul de succes, numărul exemplarelor de țestoase gigant relocate de pe Insula Santa Cruz pe Espanola fiind de 1.800. Acestea s-au înmulțit ulterior și au ajuns la 2.000 de exemplare.

Diego, care acum are 100 de ani, a fost un mascul atât de activ încât a reușit să populeze singur insula cu 800 de țestoase (40% din populația insulei).

„A contribuit în mod semnificativ la repopularea insulei cu țestoase gigant. Suntem foarte fericiți că avem posibilitatea de a-l duce înapoi pe insula lui natală”, a declarat Jorge Carrion, directorul Parcului Național Galapagos, potrivit AFP, citat de BBC.

În prezent, Diego se află în carantină și urmează să ajungă pe Insula Espanola în luna martie.

Insulele Galapagos fac parte din patrimoniul UNESCO și sunt cunoscute la nivel mondial pentru diversitatea de plante și animale sălbatice. Speciile descoperite pe Galapagos, inclusiv iguanele și broaștele țestoase, au jucat un rol important în dezvoltarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin, care a vizitat Arhipelagul.