Americanii se lasă prinși în „ciuleandra” farmaceutică și aprobă medicamente noi în cel mai alert ritm din istorie, în mijlocul epidemiei opioidelor

„Îmi iubesc foarte mult părinții, dar îmi este mult mai bine decât dacă aș fi fost încă în grija lor. Aleg să privesc lucrurile așa”, spune Jack, 16 ani, intervievat în ultima parte a anului 2019 de CBS.

El locuiește de mai bine de doi ani într-o casă comună cu o familie adoptivă din Ohio, alături de fratele și sora lui, după ce un tribunal american a decis că părinții lor dependenți de opioide nu pot avea grijă de ei în mod corespunzător.

Dincolo de povestea nefericită a unei familii, sunt milioane de povești despre durerea pe care au provocat-o analgezicele opioide. În căminul social în care locuiește Jack erau 127 de copii în octombrie 2019, în comparație cu doar 76 în urmă cu doi ani.

Iar problema se prelinge pe harta Statelor Unite, căpătând dimensiunea unei epidemii în mijlocul celei mai mari economii din lume.

Datele de la Centrul de Prevenție și Control din SUA arată că numărul de decese legate de supradoze de opioide prescrise de medic se ridică la 218.000 de morți în perioada 1990 – 2017. În medie, 130 de morți sunt cauzate zilnic de supradozele de opioide, potrivit Reuters.

În acest context, ritmul în care lucrează Administrația Medicamentelor și Alimentelor din SUA (FDA) pentru a aproba noi medicamente pe piață ar putea surprinde.

Din poziția de reglementator care autorizează ce medicamente ajung la vânzare pe piață, FDA-ul a aprobat mai multe produse noi în ultimul deceniu decât în deceniul 1990-2000, potrivit unei cercetări Harvard citate de Quartz.

În medie, numărul de medicamente aprobate de către FDA a fluctuat de la 34 pe an în perioada 1990-2000, la 25 pe an în deceniul următor și a ajuns la 41 pe an în perioada 2010-2018.

O astfel de evoluție a fost posibilă în mare parte datorită legislațiilor care au fost implmentate de-a lungul timpului, menite să grăbească acest proces de revizuire și aprobare. Una dintre aceste legislații, denumită Prescription Drug User Fee Act, a intrat în vigoare în 1992 și le permite de atunci companiilor farmaceutice să dea bani către FDA pentru a grăbi procesul de analiză – prin angajarea unui număr mai mare de oameni care să lucreze în acest proces.

În multe cazuri, societatea beneficiază de un proces de revizuire mai rapid pentru a primi cât mai repede un medicament, mai ales în cazul afecțiunilor pentru care există tratamente limitate.

Totuși, există o serie de preocupări cu privire la un proces de revizuire grăbit, care ar putea rata efecte secundare periculoase. Un exemplu vine din anul 2004, atunci când compania Merck a fost nevoită să retragă analgezicul Vioxx de pe piață, după ce mai mulți pacienți care au urmat tratament cu acest medicament au dezvoltat afecțiuni cardiovasculare grave.

„Există preocupări cu privire la schemele de bonificație care se crează în interiorul FDA. Și există îngrijorarea că s-a creat o cultură în FDA unde principalul client nu mai este pacientul, ci industria farmaceutică”, spune Jonathan Darrow, care studiază economia industriei farmaceutice în cadrul Harvard Medical School – și unul dintre autorii principali ai cercetării – citat de NPR.

Aceste îngrijorări nu sunt tocmai nefondate, în contextul în care acele sume pe care FDA – autoritatea care aprobă medicamentele – le primește începând din 1992 au crescut de la nivelul de 29 milioane dolari atunci, la 908 milioane dolari în 2018.

În teorie, acestea sunt sumele pe care companiile farmaceutice le transferă către FDA pentru a ajuta grăbirea procesului de revizuire. Studiul arată că sumele plătite de producători au acoperit 80% din salariile pe care le-a cheltuit administrația cu salariile angajaților care se ocupă de revizuirea medicamentelor.

Problema de ansamblu este însă întreaga industrie farmaceutică din SUA care se comportă „de parcă ar fi pe steroizi.”

În paralel cu aprobările record de medicamente, numărul de analgezice opioide prescrise în SUA în 2017 trece de 191,2 milioane prescripții – într-o țară de 327 milioane locuitori.

Astfel, 17,4% din populația Statelor Unite a primit cel puțin o prescripție pentru opioide de la medic în 2017.

Printre opioidele prescrise de medici se numără OxyContin, Vicodin, Percocet, Opana, Kadian sau Avinza.

Ceea ce este cunoscută acum la nivel global drept epidemia opioidelor din SUA, a generat 2.600 de procese la nivel național.

Singura cea mai mare înțelegere semnată în tribunal până acum este în valoare de 270 de milioane de dolari, între Purdue Pharma – acum în faliment – familia Sackler, care controla compania, și statul Oklahoma. Compania Purdue, care producea OxyContin și familia Sackler, au negat că ar fi făcut ceva greșit.

Până acum, doar doi producători de opioide din SUA au intrat în faliment.