Cercetătorii au descoperit din greșeală leacul pentru mai multe tipuri de cancer

Cercetătorii au descoperit din greșeală, în timpul unor teste de laborator, o celulă a organismului uman care poate fi dezvoltată pentru a vindeca mai multe tipuri de cancer, precum cel de prostată, de plămâni și de sân.

Descoperirea făcută la Universitatea din Cardiff nu a fost încă testată pe oameni, dar cercetătorii susțin că are un potențial enorm care trebuie exploatat, potrivit BBC.

În timp ce încercau să găsească noi metode neconvenționale prin care sistemul imunitar atacă în mod natural tumorile, oamenii de știință au descoperit o celulă T aflată în sânge. Este vorba despre o celulă imună care scanează organismul uman pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată. Aceasta ar putea ataca mai multe tipuri de cancer.

„Există șansa de a trata fiecare pacient. Nimeni nu a crezut asta până acum”, a declarat prof. Andrew Sewell, precizând că astfel „crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de tumori, o celulă T capabilă să distrugă mai multe tipuri de cancer.”

Celulele T au pe suprafața lor receptori care sunt capabili să „vadă” la nivel chimic. Echipa de cercetători din Cardiff a descoperit că celula și receptorii ei ar putea detecta și distruge o gamă largă de celule canceroase, inclusiv pe cele care atacă plămânii, pielea, sângele, colonul, sânii, oasele, prostata, ovarele, rinichii și colul uterin.

Crucial este faptul că țesutul sănătos rămâne neatins. Încă nu s-a aflat cum reușesc celulele T să nu distrugă țesutul neafectat de cancer, dar cercetările continuă.

Cum poate fi un pacient vindecat de cancer cu ajutorul celulelor T

De la un pacient bolnav de cancer vor fi luate probe de sânge din care vor fi extrase celule T. Acestea vor fi modificate genetic și programate să facă receptori care detectează cancerul. Ulterior, vor fi crescute în laborator în cantități mari și introduse în pacient. Practic, este vorba despre același procedeu folosit în terapia cu celule CAR-T.

Descoperirea a fost testată deocamdată doar pe animale și pe celule în laborator și mai are de trecut o serie de teste până va putea fi aplicată pe oameni.

„În acest moment, stadiul cercetării este unul de bază și nu se apropie de medicamentele care se prescriu pacienților. Nu există niciun semn de întrebare cu privire la interesul pentru această descoperire, atât pentru a dezvolta cunoștințele noastre de bază despre sistemul imunitar, cât și pentru posibilitatea de a crea noi medicamente”, a declarat Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester.