România ia măsuri în cazul răspândirii coronavirusului mortal din China care a ajuns deja în 7 țări

Foto: captură Twitter Vietnam Insider

Autoritățile din România au anunțat primele măsuri în cazul răspândirii coronavirusului din China, care a ucis cel puțin 18 persoane și a afectat peste 600 la nivel mondial. Virusul mortal a ajuns deja în alte 7 țări: Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam și Statele Unite ale Americii.

Ministrul Sănătății a solicitat specialiștilor în sănătate publică un plan de acțiune suplimentar pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și un set de măsuri pentru intervenția în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

„Au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

În Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca au fost lipite afișe informative și distribuite flyere pasagerilor, iar asistenții medicali oferă sprijin celor care au nevoie de sfaturi sau îngrijiri medicale, în timp ce Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a transmis că aşteaptă să primească din partea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, imagini care ar conţine informaţii pentru siguranţa călătorilor privitoare la virusul din China și care ar urma să fie afișate în Aeroportul Otopeni.

În perioada următoare, aeroporturile din România ar putea fi dotate cu termoscanere, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră și ar putea fi purtătoare ale coronavirusului. În plus, președintele Societății Române de Mircrobiologie, dr. Alexandru Rafila, precizează că vor fi constituite echipe care „să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale.”

Cu privire la achiziția de termoscanere, directorul Institutului de Boli infecțioase, Adrian Streinu Cercel, a anunțat că o recomandare va fi trimisă către Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, precizând că „datorită modificării de circulație a microorganismelor pe Terra, încet, încet, fie că e anul ăsta, dar la anul sigur, va deveni standard operațional pe toate aeroporturile internaționale din lume.”

Între timp, 18 muzicieni ai Filarmonicii Banatul din Timișoara vor sta acasă 10 zile ca măsură de prevenție după ce s-au întors în România dintr-un turneu în Wuhan, orașul din China unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății: „Virusul din China nu este încă o urgență sanitară globală”

Coronavirusul a ucis cel puțin 18 persoane în China și a afectat peste 600 la nivel mondial. Au fost confirmate cazuri de persoane infectate în alte 7 țări (Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam și Statele Unite ale Americii), iar cazuri suspecte au fost raportate în Irlanda de Nord, Italia și Franța. De asemenea, Mexicul și Columbia au raportat primele cazuri suspecte la doi cetățeni chinezi, iar suspiciuni există și în Arabia Saudită.

Chiar și în aceste condiții, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis că virusul mortal din China nu reprezintă încă o urgență sanitară globală. Preşedintele comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a precizat că s-au înregistrat foarte puţine cazuri în afara Chinei şi nu există dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei ţări.

„Recomandarea adresată directorului general de către comitetul de urgenţă este că nu este momentul. Este prea devreme să fie decretată o urgenţă sanitară la nivel global”, a spus Houssin, în timp ce Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că „situaţia este urmărită permanent”, iar „decizia de astăzi nu înseamnă că OMS nu consideră gravă situaţia şi că nu o ia în serios.”

China construiește un spital pentru pacienții infectați cu noul tip de virus. 6 orașe au fost închise, 20 de milioane de oameni sunt în carantină

Autoritățile locale din Wuhan vor construi în 6 zile un spital în care vor fi tratați pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, după modelul centrului de tratament similar ridicat la Beijing în 2003, în timpul epidemiei SARS.

Spitalul va avea două etaje și va fi dotat cu toate echipamentele necesare. În paralel cu pregătirea aparaturii și materialelor medicale, în locul în care va fi ridicată unitatea spitalicească au fost aduse macarale, excavatoare și containere pentru muncitori.

Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori, a fost închis. Transportul public de călători a fost oprit, astfel că nimeni nu mai are voie să intre sau să iasă din metropolă. Măsura a fost luată în contextul în care în această perioadă miliaone de chinezi călătoresc în întreaga țară cu ocazia Anului Nou Chinezesc.


În Huanggang, un oraș aflat la est de Wuhan, circulația trenurilor și autobuzelor a fost suspendată și populația a fost sfătuită să nu părăsească localitatea. De asemenea, cafenelele, teatrele, cinematografele și centrele de expoziție au fost închise.

Autoritățile din Beijing au anunțat că toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc au fost anulate, în timp ce gările din Ezhou, aflat la sud de Huanggang, au fost închise.

În Xiantao au fost anulate adunările publice, s-a suspendat transportul în comun și au fost instalate termoscanere. Măsuri similare au fost luate și în Chibi și Lichuan, relatează AFP.

Radio Free Asia a postat pe contul de Twitter un videoclip în care apare un pacient din Huizhou în timp ce este transportat spre ambulanță pe o targă, fiind închis într-un tub de plastic pentru a preveni răspândirea virusului.


Un alt videoclip a fost postat de Xie Quing, o jurnalistă din Hong Kong. Pe imagini se observă o persoană transportată într-o cutie de metal, pe aeroportul din Wuhan.


Sursa inițială a coronavirusului ar putea fi două specii de șerpi (kraitul și cobra) vândute într-o piață de pește și fructe de mare din Wuhan. La rândul lor, șerpii ar fi dobândit virusul de la liliecii pe care îi vânează în sălbăticie, potrivit CNN.

Denumirea coronavirus provine din latinescul corona și se referă la aspectul caracteristic al formei infecțioase a virusului privit la microscop.

Virusul se transmite de la om la om, iar persoanele infectate au simptome similare gripei și răcelii. Încă nu există niciun vaccin aprobat sau tratament antiviral pentru coronavirus.