Ce înseamnă Brexit pentru români și pentru România: Tabloul complet al relațiilor cu Marea Britanie

După trei ani și jumătate de negocieri intense, Brexit va avea loc pe 31 ianuarie 2020, iar Marea Britanie va părăsi după 47 de ani Uniunea Europeană.

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după Brexit?

Sutele de mii de români care vor să trăiască în Marea Britanie trebuie să aplice pentru statutul de rezident sau de pre-rezident. În acest sens, Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, susține într-un interviu acordat RRA că 437.000 de români au aplicat până la finalul anului 2019 pentru statut în Regatul Unit și că el nu a auzit de niciun caz în care să fi existat probleme.

„În ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, spune Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.

El a subliniat că noul tip de rezidență din Marea Britanie, cunoscută drept „settled”, se aplică unora deja și le-a atras atenția românilor să aplice pentru aceasta.

„În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile – dreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de ‘settled status’ sau ‘pre-settled status’. Ca să fiu mai în clar pentru ascultători: e un nou tip de rezidență. Statutul de rezident ‘settled’ se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de pre-rezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, explică ambasadorul.

Ce impact are Brexitul asupra economiei românești

Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va avea un impact major asupra economiei locale, potrivit unei analize realizate de KeysFin, furnizor de soluții de business information pe piața locală.

Argumentul specialiștilor KeysFin se bazează pe cele mai recente informații disponibile, care arată că Marea Britanie este al 9-lea partener comercial al României și al 10-lea cel mai mare investitor străin direct în 2018.

În România există peste 1.600 de companii cu acționariat britanic, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, dintre care 1.300 au capital majoritar britanic. Prin urmare, companiile britanice au avut afaceri cumulate de 20 mld. lei în România în 2018.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este însă contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ciuda unei probabilități minime pe care o acordăm acestui scenariu, o astfel de evoluție nefiind dorită de niciuna dintre părți, impactul la nivelul piețelor financiare ar putea fi unul major”, comentează Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Cea mai mare companie cu acționariat britanic din România este Ursus Breweries, cu afaceri de 1,8 mld. lei, urmată de două companii care operează tot în industria prelucrătoare, și anume producătorul de scaune auto Adient, cu afaceri de 1,2 mld. lei și producătorul de ciment CRH, cu afaceri de 974 mld. lei.

În același timp, cele mai profitabile companii cu acționariat majoritar britanic pe piața locală sunt Ursus Breweries, CRH, Ipsos, Aviva, Endava, Dnata Catering, Alcedo, PayPoint și GSK.

Datele BNR arată că Marea Britanie este în topul celor mai mari zece investitori străini din România. Investițiile străine directe au ajuns la 81 mld. de euro în 2018, dintre care investițiile britanice reprezintă 1,7 mld. euro. Investițiile directe britanice în România au crescut cu 135% în ultimii zece ani.

Harta investițiilor britanice în România

Un procent de 47% din totalul investițiilor britanice s-au îndreptat către Capitală, reprezentând o cifră de afaceri cumulată de 9,4 mld. lei. Pe harta investițiilor, următoarele clasate sunt Cluj, cu 1,6 mld. lei, adică 8% din total, și Timiș cu 1,3 mld. lei, adică 7% din total.

Ce se întâmplă cu relațiile comerciale România – Marea Britanie

Valoarea schimburilor comerciale dintre România și Marea Britanie – exporturi plus importuri – a crescut cu 9% în 2018 și a ajuns la 4,6 mld. euro, potrivit INS.

Marea Britanie este al 9-lea partener comercial al României și a 5-a piață de desfacere pentru exporturile locale, fiind în creștere în ultimii 5 ani cu peste 34%, la 2,9 mld. de euro în 2018. În același timp, importurile au crescut cu 31%, la 1,7 mld. euro.

Totuși, deși țara noastră a înregistrat în 2018 cel mai bun rezultat în ceea ce privește evoluția balanței comerciale, cu un surplus comercial de 1,1 miliarde de euro (exporturi minus importuri), în raport cu Marea Britanie, valoarea comerțului dintre cele 2 state reprezintă doar 3% din totalul comerțului internațional al României.