Comisia Europeană: 6 din 10 români care călătoresc în UE nu își cunosc drepturile ca pasageri

Doar 4 din 10 români care călătoresc în UE cunosc drepturile pe care le au ca pasageri la nivelul blocului european, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană.

Eurobarometrul arată că doar 42% dintre românii care au călătorit cu avionul, cu trenul, cu autocarul, cu vaporul sau cu feribotul în ultimele 12 luni știu că Uniunea Europeană a instituit o serie de drepturi pentru pasageri, arată informațiile publicate astăzi de reprezentanța Comisiei Europene la București. 

Prin comparație, la nivel european media a fost de 43%. Astfel, sondajul efectuat în perioada 19 februarie – 4 martie 2019 și la care au participat aproape 28.000 de cetățeni din UE arată că dimensiunea problemei este una care transcede granițele României și lipsa de informare a românilor. 

„Uniunea Europeană este singura zonă din lume unde cetățenii sunt protejați printr-un set complet de drepturi ale pasagerilor. Totuși, aceste drepturi trebuie să fie mai bine cunoscute și mai ușor de înțeles și de aplicat. Normele noastre ar trebui, de asemenea, să ofere mai multă securitate juridică pasagerilor și industriei. Din aceste motive, Comisia a propus modernizarea drepturilor pasagerilor aerieni și feroviari. Acum este rândul Consiliului și al Parlamentului European, care trebuie să ajungă rapid la un acord privind aceste drepturi, pentru a asigura faptul că persoanele care călătoresc în UE sunt protejate în mod eficient”, explică Adina Vălean, comisarul pentru Transport.

Românii care vor să se informeze cu privire la drepturile pasagerilor în UE pot accesa informațiile publicate pe pagina Europa Ta

În ceea ce privește informarea pasagerilor, doar 18% dintre români susțin că au citit, auzit sau văzut informații referitoare la drepturile pasagerilor în ultimul an, în comparație cu o medie UE de 22%, potrivit răspunsurilor oferite în cadrul Eurobarometrului de cei 1.043 de români intervievați în vederea realizării acestuia. 

Eurobarometrul mai arată că 18% dintre români s-au lovit de cel puțin un inconvenient în timpul călătoriilor cu avionul din ultimele 12 luni, în comparație cu o medie UE de 28%, în timp ce un procent de 34% dintre români s-a lovit de cel puțin un inconvenient când a călătorit cu trenul în ultimele 12 luni, în comparație cu o medie UE de 38%.